Ko su momci u crnim majicama na osmomartovskom protestu

Danas je u Beogradu održan veliki osmomartovski protest SOLIDARNE I POBUNJENE, koji ste mogli da pratite na Zoomer Instagram LIVE-u. Na protestu su iskazani zahtevi za punom ravnopravnošću muškaraca i žena, kao i poruke podrške narodu Ukrajine, trans ženama, ženama sa invaliditetom i drugim grupama višestruko marginalizovanih žena.

Na protestu su se pojavili i momci u crnim majicama koji su prolaznicima i prolaznicama delili neke kartice. Ovo je na prvu loptu delovalo čudno jer su više izgledali kao da su protivnici marša, nego saveznici. Međutim, izgled vara i priča je potpuno drugačija.

U pitanju su momci iz „Budi muško kluba Beograd“. Uh, sad tek ne zvuče kao saveznici? Ali, zapravo, oni to jesu. U pitanju su momci, uglavnom srednjoškolci, koji se zalažu za rodnu ravnopravnost i zdrave stilove života, koji se bore protiv diskriminacije i nasilja. Za njih, biti „pravi muškarac“ ima potpuno drugo značenje.

„Budi muško klub Beograd zalaže se za rodnu ravnopravnost i ovde smo da bi pružili podršku ženama u borbi za jednaka prava“, istakao je za Zoomer koordinator ovog kluba Nikola Vasić.

Foto: Nemanja Marinović

Kako bi skrenuli pažnju na rodne stereotipe i na uvreženo mišljenje da postoje „muški“ i „ženski“ poslovi i zanimanja članovi ovog kluba delili su prolaznicima i prolaznicama kartice na kojima su bile fotografije žena koje su bile u nečemu prve. Da li ste znali da je prva žena sa vozačkom dozvolom bila kraljica Marija Karađorđević? I da je ona ujedno bila i prva žena kojoj su napisali kaznu za brzu vožnju koju je uredno platila i poručila da to što je iz kraljevske porodice ne znači da za nju ne treba da važe ista pravila? Ovu istorijsku zanimljivost danas smo od njih čuli.

„Budi muško klub Beograd“ osnovan je u Beogradu početkom godine i ovo je njihova prva javna akcija. Klub je osnovala organizacija „Centar E8″ u okviru projekta Future for Youth“.

„U ovom projektu, zajedno sa jedanaest partnerskih organizacija iz regiona, koje čine mrežu YMI (Young Man Initiative) zalažemo se za obrazovanje utemeljeno na životnim veštinama, za škole bez nasilja, zdrave stilove života i rodnu ravnopravnost. YMI je mreža koju okuplja Care International, a projekat Future 4 Youth finansiran je Austrijske agencije za razvoj i OAK Fondacije“, ističu iz Centra E8.
Zoomer je u okviru serijala „Nova škola“ već emitovao epizodu o osnivanju ovog kluba i njegovim prvim članovima.

„Mi želimo da promenimo ono staro značenje izraza „Budi muško“ zato što on obuhvata razne stavove i ponašanja koji i nisu ispravni. Pravi muškarac sve ljude tretira ravnopravno, prihvata sve različitosti i bori se protiv predrasuda i diskriminacije“, vodilja je ovog kluba.


Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još