Ko je Kadirov sa čijim se poklonom Vučić slikao i zašto to nije dobro

Kako piše grozny-inform.ru predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je na radnom sastanku sa predstavnikom čečenskog lidera Ramzana Kadirova, njegovim savetnikom u arapskim i muslimanskim zemljama Turkom Daudovim.

Kako piše Danas, Turko Daudov i Aleksandar Vučić razmenili su srdačne poruke međusobne podrške.

Danas u svetu postoji teška politička situacija, kada je Rusija došla u odbranu duhovnih, tradicionalnih i porodičnih vrednosti, pokazala Zapadu odbacivanje vanzemaljske ideologije koju su oni nametnuli, možemo reći da je ceo zapadni svet ustao protiv nje. Ali, uprkos svim poteškoćama i ogromnom pritisku koji vrši Evropa, rukovodstvo i narod Srbije ne samo da se nisu suprotstavili, već su pokazali i svoju podršku Ruskoj Federaciji. S tim u vezi, Ramzan Kadirov me je zamolio da vam lično izrazim poštovanje i prenesem da su vekovni bratski odnosi između Rusije i Srbije još jednom pokazali svoju snagu“, rekao je Turko Daudov, piše Danas i dodaje da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je na toplim rečima podrške Ramzana Ahmatovića Kadirova.

Ruski narod je za nas bratski narod, a vekovna istorija je to dokazala više puta. Stoga se rusko-srpski odnosi ne mogu uništiti ni pod kakvim pritiskom“, rekao je Aleksandar Vučić, prenosi Danas.

Zašto je ovo problem?

Pored toga što se i dalje radi o politici sedenja na dve stolice, između navodnog evropskog puta i navodnog prijateljskog odnosa prema Rusiji, ove poruke podrške su dodatno problematične zato što se radi o jednom od najvećih diktatora u modernoj evropskoj istoriji, u čijem režimu se organizuju čak i koncentracioni logori, retki u svetu nakon Drugog svetskog rata.

Od samog starta glavna je podrška Putinovim aspiracijama ka aneksiji tuđih, pre svega ukrajinskih teritorija, zbog čega je i čak dvaputa unapređen od strane Putina lično samo od početka rata u Ukrajini. Prvi se pridružio Putinu i učestvovao u vojnim operacijama, pretio Ukrajini, kao i Poljskoj, te pozivao na korišćenje nuklearnog oružja. Išao je toliko daleko da je objavio da šalje tri maloletna sina, uzasta 14, 15 i 16 godina, kao decu-vojnike na prvu liniju fronta u Ukrajini, što je mogući ratni zločin.

Naravno, podršku Putinovim ratovanjima davao je i ranije i zdušno podržavao prisjedinjenje Krima Rusiji 2014. godine, a ukrajinski zvaničnici optužili su ga da je odgovoran za slanje odreda čečenskih dobrovoljaca na strani proruskih separatista, zbog čega mu je zabranjen ulaz u Evropsku uniju iste godine, a Služba bezbednosti Ukrajina je otvorila krivični postupak protiv Kadirova optužujući ga za terorizam u Ukrajini.

Despotska vladavina Ramzana Kadirova, sina bivšeg čečenskog predsednika Akhmada Kadirova, koji je došao na tu poziciju nakon što je promenio stranu u Drugom čečenskom ratu i ponudio svoju službu Putinu, tolko je surova da su prisilni nestanci i mučenja njegovih neistomišljenika toliko rašireni da ih je Human Rights Watch nazvao zločinom protiv čovečnosti. Kadirov je često optuživan za umešanost u otmice, ubistva i mučenja aktivista za ljudska prava, kritičara i njihovih rođaka, kako u Čečeniji, tako i u drugim regijama Ruske Federacije i inostranstvu, kroz političko korištenje policije i vojne snage.

Tokom mandata ograničavao je javni život žena i vodio anti-gej čistke. 2017. godine otkriveno je da nekoliko stotina pripadnika homoseksualne orijentacije (muškaraca starosti 16-50 godina) zarobljeno u koncentracionom kampu u Čečeniji, sličnom nacističkim logorima iz Drugog svetskog rata. Za sve ove zločine i kršenja ljudskih prava Kadirov nikada nije odgovarao.

Naprotiv, odlikovan je i unapređivan konstantno.

A sada se naš predsednik fotografiše sa čečenskom nacionalnom odećom koju je dobio od ovog čoveka.

Ramzan Kadirov, lider Čečenije, veliki je podržavalac Vladimira Putina / photo: Independent

Naslovna fotografija: Aleksandar Vučić i Turko Daudov Foto: Instagram/Turko Daudov, izvor Nova.rs

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Kolin Farel rasprodao otvaranje FAF-a

Ulaznice za projekciju filma Duhovi ostrva kojim će u petak, 25. novembra u 19 časova u Velikoj sali mts Dvorane svečano biti otvoren 28....

Minja Marđonović – Doživela sam digitalno ubistvo

Nakon jednog feminističkog protesta - Minja je ućutkana i obrisana sa svih digitalnih platformi. Jedni pokretom ruke hakera. Za feministkinju čiji je...

DokTok: Razgovarajmo o problemima zavisnosti kod adolescenata

Novembar je mesec borbe protiv bolesti zavisnosti. Sa ovim vrlo kompleksnim problemom se suočava svako društvo a bolest je zastupljena kako kod...

Studentski život u realnoj priči – borba za opstanak ili najlepše životno doba?

Poslednjih nekoliko meseci svet je suočen sa različitim krizama. Možda je bolje ne navoditi sve, jer sve to stvara određenu dozu mučnine,...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još