Jachim Zoomira nedelju 091

📢 Žene Srbije – radnice, sindikalke, službenice, profesorke, nastavnice, vaspitačice, bolničarke, doktorke, domaćice, majke i one koje to nisu, sestre, bake, negovateljice, učenice, studentkinje, aktivistkinje i mnoge druge, UDRUŽENO VAS POZIVAJU na OSMOMARTOVSKI PROTESTNI MARŠ!

📢 I ovog 8. marta nastavljamo kontinuitet borbe, i ovaj istorijski i politički važan datum koristimo da ukažemo na probleme ekonomske egzistencije sa kojom se suočava najveći broj žena danas.

I ove godine ZAHTEVAMO:
📌Da zakonske regulative osiguraju, a praksa potvrdi, radno vreme od maksimum 8-časova u toku dana, neradne praznike i vikende, pravedne i dostojanstvene plate i uslove rada.
📌Da se nestandardni i novi digitalni oblici rada regulišu pravednim principima i u službi radničkih prava.
📌Da društvo osnaživanjem institucija i usluga socijalne i zdravstvene zaštite preuzme teret rada iz oblasti nege i brige, koji je do sada dominantno ostao ženski neplaćen rad na kom počiva reprodukcija radne snage.
📌Da institucije adekvatno i blagovremeno rade na prevenciji i adekvatnom reagovanju u slučajevima rodno zasnovanog nasilja.

✊ SOLIDARNE SMO sa svim našim drugaricama iz regiona nekadašnje Jugoslavije u njihovim svakodnevnim borbama. Osmog marta sve marširamo u istoj borbi za potpunu rodnu ravnopravnost u sferi doma, u sferi rada, na svakom mestu i svako doba.

✊ POZIVAMO NA MIR i apleujemo na državu da pruži podršku svim žrtvama ratova, represije i prirodnih nepogoda, i umesto ideologije neoliberalnog kapitalizma, koja nas sada sve već životno ugrožava, prigrli politike mira i održive ekonomije.

✊ Dođite da pokažemo da 8. mart jeste borbeni dan žena, dan kada se naš glas čuje i stvarni život žena u Srbiji vidi!

Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja.

#8mart #osmimart #marš #osmomartovskimarš #osmomartovskimars

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još