Izložba o deci rođenoj zbog rata u BiH od sledeće nedelje u Beogradu

Izložbe BREAKING FREE o deci rođenoj zbog rata u Bosni i Hercegovini održaće se 12. oktobra 2022. u 18:00h, u Endžio Habu (Dobračina 4).

Izložba BREAKING FREE inspirisana je borbom i snagom dece rođene zbog rata i njihovih majki koja traje skoro tri decenije. Dosadašnja borba je trajala u tišini pod velom stigme i diskriminacije, ali danas, zajedničkim snagama, zajedničkim glasom odlučili/e su izaći i progovoriti o tami u kojoj su živeli/e i u kojoj mnogi/e još uvek žive.

Stalna normativna i praktična marginalizacija dece rođene zbog rata i njihovih majki u post-konfliktnim društvima značajna je prepreka održivom i inkluzivnom miru, pomirenju i tranzicionoj pravdi. Procesi tranzicione pravde koji ne prepoznaju i ne provode prava dece rođene iz seksualnog nasilja ne mogu ispuniti svoje ciljeve koji uključuju istinu, pomirenje, odgovornost i reparacije. Poricanje prava dece rođene iz seksualnog nasilja nepomirljivo je sa normativom ljudskih prava na univerzalnost. Lična iskustva dece odraz su političkog i društvenog sistema u mirnodopskom periodu, koji je već postojeću traumu odlučio produbiti patrijarhalno-opresivnim alatima. Priče dece rođene zbog rata nam pomažu da se suočavamo sa prošlošću, sa samima sobom i daju nam motivaciju da dijalogom gradimo bolju i sigurniju budućnost.

Ova izložba je posebno veliki poduhvat za djecu rođenu zbog rata, jer kroz nju nekoliko članova/ica Udruženja „Zaboravljena djeca rata“ po prvi put izlazi u javnost sa svojom pričom.

Izložba BREAKING FREE naglašava solidarnost, empatiju, slobodu, jednakost i izbor. Deca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja jasno izražavaju svoj identitet „deteta svoje majke“, nikada nisu i nikada neće biti „deca neprijatelja“. Naše majke, sve osobe preživele ratno seksualno nasilje nisu krive za to!

Idejni koncept izložbe razvile su Ajna Jusić i Mirna Omerčaušević, dok je autor fotografija i video rada Sakher Almonem, sirijsko-francuski umjetnik, rođen 1986. godine. Nakon 12 godina profesionalne plesne karijere u Siriji, Francuskoj i Austriji, počeo se baviti scenskom fotografijom. Inspiracija za ovu izložbu rodila se kada ga je Darrel Toulon (The Alpha Group) pozvao da učestvuje u projektu „In the name of the father“/„U ime oca“ koji je organizovan u saradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla.

Izložba se sastoji iz tri dela: Prvi deo izložbe su portreti dece rođene zbog rata, članova/članica Udruženja „Zaboravljena djeca rata“, te njihovih majki koje su im pružile podršku fotografišući se s njima. Drugi deo izložbe čine portreti umetnika/ca koji/e su pričali/e priče dece rođene zbog rata na pozornici Narodnog pozorišta u Tuzli. Treći deo je video projekcija koja rezimira celokupnu izložbu, za koji je originalnu muziku radio Norbert Wally (Autorska pjesma „Karma Baza“; Izvode: Norbert Wally i Clara Luzia).

Organizatori/ke izložbe u Beogradu su Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Žene u crnom i Autonomni ženski centar. Izložba ostaje otvorena do 22. oktobra, a posete su moguće svakim danom od 12:00h do 20:00h.

Izvor: Inicijativa mladih za ljudska prava

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još