Inicijativa Pravo na vodu – heroji građanskog aktivizma

Inicijativi Pravo na vodu uručeno je priznanje „Heroji građanskog aktivizma“ za posvećen rad na zaštiti životne sredine i ljudskih prava 2022. godine u Srbiji.

Godišnje priznanje zajednički su dodelile organizacije Građanske inicijative i Novi optimizam 10. decembra, simbolično u Zrenjaninu, gradu koji nema pijaću vodu više od 18 godina. Specijalna svečanost uručenja plakete održana je sutradan u Novom Sadu, tokom koncerta Darka Rundeka, poznate regionalne muzičke zvezde i angažovanog umetnika. Ovo je ujedno bila prilika koju su Rundek i predstavnice Inicijative, zajedno iskoristili da pošalju poruku podrške i solidarnosti sa lokalnim aktivistima sa Šodroša.

Pravo na vodu je jedna od najistaknutijih inicijativa civilnog društva koja se aktivno bavi zaštitom vodnih dobara i dostupnosti bezbedne vode u Srbiji. Danas je Inicijativa Pravo na vodu platforma, pod pokroviteljstvom Organizacije za političku ekologiju – Polekol, koja vodi, povezuje i podržava borbu za vodne resurse i srodna ekološka pitanja kako u zemlji, tako i u regionu. Članovi Inicijative su motivatori, savetodavci, prisutni na terenu, uvek tu da pruže podršku različitim građanskim inicijativama i organizacijama. Polekol i Inicijativa Pravo na vodu su osnivači Mreže žene za prirodu, regionalnog saveza za zaštitu reka „Odbranimo r(ij)eke Balkana“ i članica Evropskog pokreta za vodu.

U Zrenjaninu je predstavnicama Inicijative, Ivi Markovic i Žaklini Živkovic, od strane Rodoljuba Šabića, advokata i bivšeg poverenika za informacije od javnog značaja, uručena karikatura priznatog umetnika, Dušana Petričića. Šabić je u svom obrazloženju rekao da se priznanje dodeljuje Inicijativi koja već duže vremena pokazuje da okuplja ljude iskreno posvećene velikom i vrednom cilju kakav je zdrava životna sredina, ljude sa verom u to da je taj cilj ostvariv i otporne na pritiske i napade vlasti interesnih lobija.

„Borimo se za pravo na vodu, koje priznaju Ujedinjene nacije, ali ne i Srbija, već ga svaki dan brutalno krši“, rekla je Iva Marković. Ona je podsetila javnost da je samo u Zrenjaninu voda iz česme zatrovana arsenom najmanje poslednjih osamnaest godina, da su otpadne vode u Srbiji u velikoj meri neregulisane, a da pravo na vodu obuhvata pravo da reke budu čiste i teku slobodno. Žaklina Živkovic se u ime Inicijative zahvalila na dodeli ovog važnog priznanja, ujedno upućujući i zahvalnost svim pojedincima i pokretima sa kojima solidarno učestvuju u borbi za životnu sredinu i prirodu u Srbiji i regionu.

Prisutnima je dodeljen poziv za izvorni štab Prava na vodu, odnosno da zajedno budu izvorište ekološke i društvene promene. Predstavnice Inicijative su istakle da je pred nama još mnogo borbe za ostvarenje ljudskog prava na zdravu životnu sredinu u Srbiji i rečima „Tek smo počeli!” ohrabrile sve da dok se to pravo ne ostvari nema odustajanja.

Foto: Pravo na vodu

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još