Hoće li nas Survivor spojiti, ili razdvojiti?

Posle mnogo godina pauze, ponovo je krenuo najatraktivniji rijaliti na svetu – Survivor! Prema podacima TV Beat, u toku prve epizode ovog serijala televizija Nova S bila je najgledanija u Srbiji, sa šerom od 21,89%, čak i ispred javnog servisa. Za sad, odlično!

Koncept je nepromenjen, odnosno prati licencu koju znamo i iz drugih zemalja – takmičari podeljeni u dva tima treba da prežive na ostrvima Dominikanske republike, dok se istovremeno bore jedni protiv drugih za retke resurse, ili opstanak na ostrvu. Ono što je malo drugačije jeste da je u pitanju, u ovoj fazi rijalitija – borba republika.

Crveni tim, koji je za sada uspešniji u takmičenju, čini ekipa (mahom) iz Srbije, dok je plavi tim ekipa koju čine takmičari (mahom) iz Hrvatske. Poznata lica u crvenoj ekipi su Niggor i Milica Dabović, dok je najpoznatije lice plavog tima pevačica Ivana Banfić.

Srbija ima voditelja, Hrvatska ima voditelja. Mi, bar trenutno, više gledamo „naše“, oni verovatno više gledaju njihove.
Da li će nas onda Survivor spojiti, ili razdvojiti?

Da li će se timovi držati grupno, nacionalno, ili će nakon spajanja početi individualna psihološka igra u kojoj više neće biti bitno ono sa početka. Da li će biti međunarodnih klanova, ili će se svako držati svojih? Da li će publika navijati svako za „svoga“, ili će nam postati simpatični i „njihovi“? Da li će se stereotipi i animozitet smanjiti, ili produbiti?

Za sada, Survivor je opravdao očekivanja, bar kada je u pitanju gledanost. Međutim, već nakon dve epizode postaje monoton, pre svega kada su u pitanju igre koje su jednolične i traju predugo jer su timovi ujednačeni. I pomalo su trivijalne, povremeno deluju kao bazenske igre nekadašnjih „Maldiva“. Dok „Maldivi“ nisu postali (ne)logičan nastavak „Parova“. Dobro, nije baaaš toliko trivijalno, ali nije ni ono čega se sećamo iz prethodne ere Survivora. Ali verujemo da najbolje dolazi kasnije.

Za ova dva dana, ovaj autor je razvio simpatije prema plavima, iako ih gleda manje. Možda su baš zato i simpatičniji, jer crvene toliko često gledamo u ova dva dana da je njihovo neprestano nearitikulisano urlanje već postalo previše iritantno, bar za senzibilitet ovog autora. A plavi mučenici su em smireniji, em im pobeda uvek za dlaku izmakne. Nadam se da će se to promeniti jer je prilično bezveze koncept, treba da imamo mogućnost da gledamo sve takmičare, a ne samo jednu grupu koju smo juče gledali 90% vremena. I to pre nego što se grupe spoje.

I zato… Živela Jugoslavija!

Naslovna fotografija: Nova S, promo

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još