Godinu dana nakon pogibije rudara porodice i dalje bez odgovora

Ni godinu dana nakon pogibije osmoro rudara rudnika Soko na pitanja o odgovornosti za nesreću porodice, kao ni javnost, nemaju nijedan odgovor. Dva puta je već tužilac odbio da pokrene krivični postupak, poslednji put kada je odbijena krivična prijava tadašnje ministarke Zorane Mihajlović.

Kako prenosi Danas, tužilaštvo je saopštilo da je „posle sprovedenih dokaznih radnji, a imajući u vidu i veštačenja koja su ranije obavljena, odbacilo krivičnu prijavu Ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 osoba zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti“, navodeći kako „ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Advokati su uložili žalbu, a tužilac je odlučivati i treći put. Da li će sada neko biti pozvan na odgovornost, ostaje da se vidi.

Pravni zastupnik porodica stradalih rudara, advokat Bratislav Stojanović, najavio je da će naredne nedelje tražiti formiranje anketnog odbora u Skupštini Srbije, koji bi ispitao sve okolnosti nesreće u tom rudniku. Kako je rekao za Insajder, na ulazu u rudnik Soko stoji tabla „opasnost, metan“, ali da važnoje utvrditi da li se nesreća mogla sprečiti.

Tražićemo formiranje anketnog odbora radi utvrđivanja stanja u rudarstvu Srbije na dan 1. aprila 2022. godine, a radi razjašnjenja činjenica i okolnosti nastanka rudarske nesreće u rudniku Soko“, kazao je Stojanović za Insajder. Ovu inicijativu podržala je i Stranka slobode i pravde.

Međutim, ovakav zahtev već je podnet. Pokret Ne davimo Beograd je još u avgustu prošle godine, prvog dana po stupanju na dužnost narodnih poslanika podneo taj zahtev, a do danas nije bilo odgovora. Kako je istakao Dobrica Veselinović, od zahteva ne odustaju.

Pamtimo i nećemo odustati od toga da porodice i javnost dobiju istinu o ovoj tragediji, a da krivci odgovaraju. Na nama je da napravimo društvo u kojem profit nije važniji od ljudskih života„, izjavio je Veselinović nakon paljenja sveća za pomen poginulim rudarima i podsetio da su rudari danima upozoravali na opasnost, a da su se nadležni oglušili o upozorenja.

Paljenje sveća organizovano je prvog aprila na Trgu Republike u Beogradu, a godišnjica tragične pogibije rudara obeležava se i humanitarnim maratonom.

Rudar i maratonac Đorđe Živanović i još četvorica trkača trče humanitarni maraton pod nazivom „Kupi Đoletove kilometre“, koji je započeo ispred sedišta preduzeća „Aleksinački rudnici“, dok se cilj nalazi ispred rudnika Soko.

Ilustracija: Jachim

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još