Draga Ana, ne diskriminiše Vas LGBT, već SNS

Draga premijerko Srbije u trećem mandatu,

juče ste nakon što je policija zemlje u kojoj ste premijerka i, makar na papiru, osoba sa najviše političke moći, zabranila mirno okupljanje manjinske zajednice kojoj ističite da pripadate – izašli da otvorite međunarodnu konferenciju o ljudskim pravima u okviru, sada već zabranjenog, EuroPride-a. I na tome Vam čestitam. Neki će reći da je za to bilo potrebno (ne)imati obraz, ja smatram da je za to bilo potrebno dosta hrabrosti. Jer ste znali koje će reakcije biti kao što, verujem, duboko u sebi znate da te reakcije i zaslužujete. Jer Vi predstavljate zemlju koja je tim ljudima pred koje ste stali zabranila da izađu na ulicu.

Ne znam šta je trebalo da kažete u toj situaciji, možda da se izvinite ili priznate kapitulaciju zemlje koju vodite pred nasilnicima, možda da ponudite ostavku jer se ne slažete sa politikom zemlje koju vodite i koja se duboko kosi sa Vašim uverenjima i samim Vašim postojanjem… Mnogo toga je moglo da se desi, ali ne i da izgovorite ono što ste zapravo izgovorili.

Prvo i glavno, obraćate se ljudima koji žive aktivizam. Koji nisu ušli u politiku na nečiji poziv, nego su krčili svoj put i slobodu na ulici i na svakom koraku. Koji nisu privilegovani da imaju novac i zaštitu funkcije, već je svaki njihov izlazak na ulicu odraz hrabrosti. Nedopustivo je da tim ljudima, sa pozicije moći, poručite da „prestanu da samo kritikuju za stvari koje 70% njih ne bi moglo da uradi“. Da nije bilo tih ljudi, i mnogih pre njih, koji su svojim aktivizmom, krvlju i znojem prokrčili put za LGBT+ zajednicu Vi nikada ne biste bili u poziciji da na poziv postanete „premijerka koja je LGBT” u Srbiji i samim tim istorijska ličnost. Oni su prokrčili put Vama, a ne Vi njima. Iako ste na poziciji da to učinite.

I zato, prestanite da se samosažaljevate i tražite empatiju na osnovu floskule kako ste „jedina osoba u zemlji koju diskriminiše i celo društvo i LGBT zajednica”. Istina je da ste Vi bar dvostruko, a možda i višestruko diskriminisana osoba. Vi jeste LGBT osoba, Vi ste i žena. Bogata žena sa mnoštvom privilegija, svakako – ali ipak žena i lezbejka – a to jesu diskriminisani identiteti sami po sebi. Ali Vas diskriminiše SNS, Vas diskriminiše Vaša partija i koalicioni partneri, ti ljudi ispred kojih sedite – a koji šire mržnju i homofobiju. Istina je da Vaš brak nije priznat i da ne možete da usvojite svoje dete – ali imate tu privilegiju da živite u istopolnoj zajednici. A ne možete da je registrujete jer je čovek koji je Vaš najbliži saradnik i po moći koju njegova funkcija ima u teoriji (ali, naravno, ne i u praksi) ispod Vas – rekao da neće potpisati zakon koji Vam to omogućava jer „štiti Ustav”. Od koga, od Vas? On je rekao da će EuroPride, za čije ste održavanje Vi garantovali pred evropskom zajednicom, biti „otkazan i tačka”, zbog njega Vi u subotu nećete prošetati sa svojom zajednicom kao nekih od prethodnih godina kada smo tako naivno verovali da to što se na Prajdu pojavila premijerka sa svojom partnerkom nešto znači. I zbog njega Vi na političkom protestu Vaše zajednice nećete moći da se borite za pravo da Vam zajednica bude pravno prepoznata.

Vratimo se na definiciju diskriminacije. Ona podrazumeva „nejednako postupanje na osnovu LIČNOG svojstva”. Vas LGBT+ zajednica ne diskriminiše jer kritika upućena ka Vama nije na ličnoj osnovi, kao što to čine Vaše partijske kolege koje Vam zabranjuju da imate porodicu, već je kritika usmerena na Vašu političku funkciju. Oni vas ne „mrze” zato što ste lezbejka, pa ni zato što imate privilegije koje oni nemaju – već kritikuju to što niste uradili NIŠTA do to promenite, a ući ćete u istoriju kao prva osoba koja je imala čak tri mandata da to učini. Oni vas ne mrze, niti diskriminišu, već su duboko razočarani Vašim radom i radom Vaše Vlade i Vašim dubokim uverenjem koje ste i juče pokazali da je to što postojite kao autovana javna ličnost dovoljno.

Zato nemojte Vi na ličnom primeru koji ne postoji govoriti o diskriminaciji unutar LGBT+ zajednice jer ta vrsta diskriminacije postoji i vrlo je ozbiljna. Ona se ogleda pre svega u diskriminaciji prema trans osobama, a ne prema Vama. Trans osobe su ti članovi LGBT zajednice koji su najugroženiji i od strane šire javnosti, ali i same zajednice i koje napadaju i pojedine LGB grupe, kao i pojedine feminističke organizacije, i negiraju im pravo na elementarno postojanje. Trans osobe su te koje su dodatno dehumanizovane i unutar zajednice koja je već sama po sebi na margini. I to nije novija stvar, to je trend koji postoji od Stonvola. Trans osobe su te koje su najviše na udaru od siromaštva i nasilja, a ne bogate žene na političkoj funkciji kojima je neko viknuo „ua” jer je nezadovoljan njihovim radom.

Osvetlite svoje privilegije i ne prebacujte temu sa političkog na lično. Umesto toga, prihvatite kritiku „svoje zajednice” i iskoristite mandat koji Vam je ponovo poveren da za njih nešto konkretno i uradite. Lista zahteva Prajda je ista već pet godina.

Naslovna fotografija: Parada ponosa 2019, BelgradePride

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Ko su najfit kompanije u Srbiji?

Da li znate koje kompanije spadaju u najfit u Srbiji? Ako ne, odgovor će vam dati organizatori poslovne trke Schneider Electric Serbia Business...

Sahrana kraljice Elizabete Druge u brojevima

Britanska kraljica Elizabeta Druga, najdugovečniji britanski monarh u istoriji, sahranjena je juče u Londonu. Kovčeg sa njenim telom prethodno je bio pet...

Počinje popis i ne, niko neće da vam krade podatke

Popis stanovništva Republike Srbije počinje u subotu i izgledaće isto kao i svaki put do sad, osim što će obrazac biti elektronski....

Srbija i talent šou programi: fenomen punoletstva Zvezda Granda

Takmičarski talent program „Zvezde Granda“ najdugovečniji je televizijski format ovog tipa na našim prostorima jer se (sa izuzetkom korona pandemije) bez prekida...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još