Da li će Youtube ugasiti TikTok?

TikTok je postao mreža nove generacije svojim primarnim fokusom na video, a njegova ekspanzija primorala je i do tada vodeću platformu Instagram da se prilagodi i ubaci Reels format. U praksi – to su još uvek vrlo često sadržaji sa TikToka, ali se Instagram, koji je sada u istom vlasništvu kao Fejsbuk, uspešno prilagodio. I opstao.

Iako je pomenuti Fejsbuk izgubio mlađu publiku, te je sada „bumerska“ mreža, i dalje je među vodećim mrežama. Ali šta će biti sa Youtube-om, koji je trenutno dominantni prostor za video formate, ali je TikTok u ekspanziji?

Prvobitno je postojalo uverenje da će TikTok ugasiti Youtube, ali se sada situacija potpuno promenila.

Kako tvrdi Džimi Donaldson, poznatiji kao MrBeast, inače jutjuber sa najvećoj zaradom u istoriji – budućnost TikToka zapravo nije blistava. Donaldson je u Full Send Podcastu izneo uverenje da će se, zbog ekspanzije formata Youtube Shorts, koji je Youtube uveo kao odgovor na TikTok (isto kao i Instagram Reels) zapravo Youtube ne samo da se prilagodi – već i da istisne TikTok sa tržišta.

Osnovni razlog – novac. Ako si TikToker zaradićeš mnogo manje nego ako si sa tim istim sadržajem i brojem pregleda jutjuber.

„Hipotetički sada, ako dobijete milijardu pregleda na TikToku to je zarada od oko hiljadu dolara, dok je milijardu pregleda na Youtube-u sto hiljada dolara“, objasnio je.

Ako ovo deluju kao neverovatne brojke, uzimajući u obzir da je kod nas najpopularniji Youtube sadržaj negde u rangu oko sto miliona pregleda – za Dolandsona nije jer njegovi snimci prelaze deset milijardi pregleda, a samo prošle godine zaradio je 54 miliona dolara od ove platforme.

Jedini način, po njegovoj tvrdnji, jeste da se TikTok cenovno prilagodi. U suprotnom – Youtube će ga ugasiti i otići će u istoriju kao neke druge nekada jake društvene mreže.

Seća li se iko MySpace-a?

Foto: Ron Lach / Pexels

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još