Apel za pridržavanje etičkih i profesionalnih standarda

Povodom kršenja etičkih standarda u medijskom izveštavanju i ugrožavanja dostojanstva i privatnosti preminule Kristine Đukić i njene porodice, E8 community koji čine Centar E8, omladinski internet portal Zoomer i Reflektor teatar izdali su saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

Centar E8, redakcija omladinskog internet portala Zoomer, Reflektor teatar i ekipa pozorišne predstave “Ćao svima: Pravda za influensere” upućuju najiskrenije saučešće porodici i prijateljima preminule Kristine Kike Đurić (2000-2021).

Kao grupa, koja se intenzivno bavi prevencijom nasilja među mladima, ali i kao umetnički kolektiv čija je poslednja predstava posvećena fenomenu normalizacije govora mržnje i nasilja nad mladim ljudima koji rade na društvenim mrežama, osećamo moralnu obavezu da se oglasimo, kako bismo i na ovaj način skrenuli pažnju javnosti na činjenicu da Kristina Kika Đurić nije jedina mlada osoba koja se, svakodnevno suočavala sa uvredama, pretnjama i javnim poniženjima.

Bez obzira na pitanje o tome kako je ovo na nju uticalo i bez ulaženja u sve uzroke njene smrti, koji nam nisu do kraja poznati, činjenica je da godinama unazad, svedočimo ekspanziji govora mržnje u javnom prostoru i sve većoj radikalizaciji vršnjačkog nasilja na internetu.

Uviđamo da nismo učinili dovoljno, da se ova štetna, opasna i veoma rasprostranjena pojava spreči, zbog čega je dužnost svih nas – pojedinaca, institucija i organizacija civilnog društva, da je prepoznamo kao važan i veoma opasan izazov u životima mladih.

Zahtevamo od medija, da o ovom slučaju izveštavaju pridržavajući se etičkih kodeksa novinarske profesije, stavljajući akcenat na informacije od javnog značaja: o tome gde se može dobiti psihološka pomoć i podrška, kao i kako se mogu prepoznati znaci koji upućuju na psihološke traume i krize osoba iz našeg okruženja.

Takođe, zahtevamo od nadležnih ustanova da istraže pozadinu ovog slučaja, kao i da krivci – ukoliko se pokaže da ih ima – budu kažnjeni u skladu sa Zakonom.

Od medija, zahtevamo i da ostave nadležne ustanove da urade svoj posao na najbolji mogući način, ne ometajući istragu, objavljivanjem neumesnih spekulacija i detalja.

Isto tako, zahtevamo da edukacija o prevenciji svih vidova nasilja, bude neizostavni deo obrazovanja i obrazovnog sistema, na svim nivoima: od predškolskih ustanova do univerziteta!

Još jednom, podsećamo da žrtva nasilja može postati svako, kao što i svi mi – svojim činjenjem ili nečinjenjem – možemo stati na stranu nasilnika, često i nesvesni da to činimo.

Počivaj u miru, Kristina!

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još