5 najboljih filmova o Holokaustu

Danas se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, a bolje od svakog teksta na ovu temu priče žrtava i strašne ljudske sudbine ispričaće vam ovi filmovi. A ovo je samo shortlist.

5. Sophie’s Choice (1982)

Sama činjenica da je u glavnoj ulozi najveća od najvećih dovoljan je razlog da se odgleda film. Uloga poljske imigrantkinje koja donosi brutalne odluke i čini nezamislive stvari na koje je bila primorana kako bi zaštitila svoju decu Meril Strip je donela prvog Oskara za najbolju glumicu, a maestralna gluma nije čak ni najbolja stvar u ovom filmu.


4. A Love to Hide (2005)

Govoreći o Holokaustu često zaboravljamo stradanja homoseksualaca, a ovaj film govori upravo o jednoj jevrejki i homoseksualcu koji pokušavaju da se pretvaraju da su ono što nisu kako bi izbegli užasnu sudbinu. Međutim, jedan pogrešan korak i – lobotomija. Brutalan film.


3. Life Is Beautiful (1997)

Idilična ljubavna priča dvoje jevrejskih Italijana preko noći postaje noćna mora iz koncentracionih logora. Ljubav prema životu inspiriše glavnog aktera da uteši svog sina igrama i humorom i tako mu odvrati pažnju od užasa njihove situacije i odvajanja od majke. Ovi elementi kritikovani su zbog komičnih elemenata u vezi sa Holokaustom, a zapravo su tragikomedija koja dodatno naglašava užase koji su se dešavali u logorima.


2. The Pianist (2002)

Poljska je bila prva na udaru, a Roman Polanski savršeno prikazuje najgore godine za ovu zemlju kroz lik varšavskog pijaniste koji pokušava da preživi Varšavski geto i nacističku invaziju oslanjajući se na humanost drugih koji će rizikovati svoje živote kako bi sa sakrili i snabdeli hranom. Film je rađen po autobiografiji Vladislava Špilmana, a Polanski i glavni glumac Adrijen Brodi nagrađeni su Oskarom.


1. Schindler’s List (1993)

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall

Ne zato što je u pitanju Spilbergov klasik koji je osvojio 9 Oskara od 12 nominacija. Ne zato što Liam Nison i Ralf Fajns briljiraju. Već zato što je film o humanosti, o prevazilaženju sopstvenih slabosti, o ljudskoj veličini. O tome kako jedan prizor, koji se ureže u svest, može da promeni čoveka.
Od naciste gladnog para, do čoveka koji je spasio 1200 jevrejskih života – priča o Šindleru oslikava svu surovost i bezobzirnost najgoreg rata i ljudskost koja i kroz njega istrajava.


SPECIAL MENTION: The Diary of Anne Frank (1959)

Da li ste znali da su Ana Frank, Martin Luter King i voljeni „profesor Proton“ iz „Štrebera“ rođeni iste godine? Bob Njuhart (profesor Proton) danas ima 92 godine, koliko bi imali i Luter King da nije ubijen sa 39, i Ana Frank sa 16 godina. A zaista deluje kao da su živeli u potpuno drugo vreme?
Ovo je slika onoga što donose rat i nasilje, a najbolju adaptaciju misli, nada i verovanja devojčice koja je stradala od bezumne mržnje pruža upravo ova verzija filma.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još