Izbori su kao velika društvena igra – izaberi svoj tim!

Ako stvari pogledamo sa malo vedrije strane, izbori su velika i vrlo zanimljiva društvena igra. U njoj postoje različiti timovi i kapiteni. Postoje strategije, planovi, programi, predlozi i obećanja. Postoje pravila i uslovi koje svaki tim treba da ispuni, da bi se plasirao u željenu ligu takmičenja.

Svaki tim ima svoju kampanju, a svaka kampanja svoje poruke. Svi imaju svoje boje, svoje slogane i svoj dizajn. Mesecima unazad, svi su razvijali svoje reklame, uvežbavali javni nastup i doterivali svoje programe. Usput su konsultovali stručnjake i svu postojeću literaturu, a sve u želji da nam se dopadnu i da osvoje naše poverenje. Nakon mnogo rada, truda, istraživanja i razmišljanja, oni nam se predstavljaju i bore za našu pažnju. 

Svaki tim ima svoje vatrene navijače. Ali, svaki tim ima i neku dodatnu, skrivenu publiku, koja nije uvek u prvim redovima,  pa ipak: prati igru, sve kritikuje i analizira. Sve propituje , o svemu razmišilja, savetuje se s porodicom, komšijama i prijateljima.

Da bi se organizovalo takmičenje između plasiranih timova, potrebno  je okupiti veliki broj sudija, sakupljača lopti, članova obezbeđenja, portira i vratara… a to je mnogo, mnogo ljudi, koji se međusobno upoznaju, komuniciraju, sarađuju, razmenjuju svoja mišljenja i iskustva. Svi takmičari žele da ostvare što bolji rezultat, a svi mi zajedno – računajuči i takmičare, odlučujemo o rezultatu.

Bolje bi nam bilo da SVI odlučujemo o rezultatu, jer naša budućnost i svi naši životi zavise od tog rezultata.  Vaš zadatak u ovoj igri je da izaberete svoj tim, pri čemu i sami možete imati sopstvene strategije, taktike, planove, želje, uslove i nade. Ne glasti znači – kvariti igru. Ne glasati znači – minirati sve nas ostale.

Tekst je nastao u saradnji sa kampanjom ideglas

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Preslušali smo sve domaće pesme za Evroviziju – da vi ne biste morali

Na RTS-u ništa novo. Kao što smo očekivali kada smo pročitali listu izvođača, nakon proslogodišnjeg vrlo uspešnog izlaženja iz zone konfora, kada...

Small hydropower plants: is there an alternative?

In the last few years, small hydropower plants have been the most popular way of obtaining energy from water sources. At the...

Obrenovčani ne žele više život na Divljem zapadu

Strah, pucnjave, napadi i džeparenje - ovako izgleda život u Obrenovcu. Uz sve to - u mraku jer jedan ne mali deo...

Preslušali smo domaće pesme za Evroviziju da vi ne biste morali… part 2

U prethodnom tekstu podelili smo sa vama prve utiske o ovogodišnjim takmičarima za Pesmu za Evroviziju i pre svega se fokusirali na...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još