Budućnost za mlade: Koliki je zaista generacijski jaz?

Stručni skup pod nazivom „Budućnost za mlade“ održan je u četvrtak 25. maja u Dorćol Platz-u u Beogradu, na kome su se okupila stručna lica različitih profila, kao i veliki broj mladih – srednjoškolaca i studenata.

Jedna od tema koju je naglasio ovaj skup jeste generacijski jaz koji postoji između generacije Z i prethodnih generacija.

Generacijski jaz je uvek postojao, ali je isto tako postojalo i nešto što je suprotno od toga – gde su se pronalazili načini, gde se sarađivalo i gde su se iskustva razmenjivala, odakle su izlazile stvari koje su bile vredne i važne da se dese. Ja ceo život radim sa decom i za mlade i programe koja sam podsticala i razvijala bili su uvek za, sa i od dece i mladih, tako da taj jaz ja lično nisam osećala. Sada sarađujem ne sa decom mojih prijatelja, već sa decom dece mojih prijatelja. I dalje imam osećanje da se razumemo, da slušamo jedni druge i da možemo zajedno da uradimo nešto. Važno je da se tako nešto zadrži”, istakla je na ovu temu Ljubica Beljanski Ristić, dramska pedagoškinja, dok je važnost slušanja istakla i psihološkinja Biljana Lajović, kao odgovor na poruke koje su se poslednjih nedelja slate roditeljima da „pričaju sa svojom decom“. „Fraza „pričajte sa decom“ deluje napadački prema roditeljima… ali deci jeste lakše da pričaju sa mnom, umesto sa roditeljima. Treba pričati o tome zašto je to tako“, nadovezao se edukator i predstavnik Budi muško kluba“ Đorđe Trbojević.

Problem je što se mi ne slušamo. Kada nekom postavim pitanje, on krene da odgovara, a ja ga ne čujem, taj razgovor nema nikakvu svrhu i čak vodi ka tome da se ovaj drugi oseća još lošije. Prva stvar koja je važna je da mi čujemo jedni druge, a druga da pokažemo istinsku zainteresovanost za ono što nam neko priča”, istakla je Lajović i dodala svoje viđenje toga „čega se boje odrasli?”: „Ja se bojim da ne povredim nekog onime što ću da kažem ili uradim. Možda se odrasli boje odgovornosti. Svako ima neki svoj strah, ali strah nije dobro osećanje; nije dobar drug u komunikaciji, briga jeste, ali strah nije. Mi smo navikli da imamo rešenje, a onda kada ga nemamo uplašimo se”, zaključila je Lajović.

Osnovni i jedini preduslv kad stupamo u razgovor ne samo sa mladima, nego sa bilo kim, je da budemo otvoreni i iskreni. Jer mi svi osećamo kada neko sa suprotne strane nije iskren. Povodom ove situacije neki profesori koji su ozbiljno razumeli svoj posao su došli da pričaju sa nama, a nama su najznačajniji bili razgovori sa onim profesorima koji su nam odgovorili sa – ne znam. Mi smo znali da su oni iskreni, zato što niko ne može uopšte da zna šta, kako, zašto i šta dalje”, dodao je učenik Treće beogradske gimnazije Luka Babić.

Jedan od uzroka ovog fenomena po viđenju stručnjaka jeste – tehnologija, koju starije generacije ne razumeju na nivou na kom to čine mladi koji su odrasli u digitalnoj eri. To dovodi do generacijskog jaza koji, kako je zaključeno „nikad nije bio složeniji i dublji“.

Ima jedna stvar koja prevazilazi generacijski jaz, a to je nešto što su ljudske i vanvremenske vrednosti. Moramo da razmislimo koliko su te vrednosti zaista deo kurikuluma u školi. O moralnim dilemama moguće je raspravljati u okviru svakog predmeta – počevši od prirode i društva u ranim uzrastima u osnovnoj školi, do stručnih predmeta poput filozofije, sociologije i tako dalje”, izjavila je profesorka sa katedre za sociologiju Smiljka Tomanović, a onda postavila pitanje srednjoškolcima u publici: „Koliko vas neko gura da se delite i stalno takmičite u postignuću, izuzrtnosti? Da onog drugog ne vidite kao prijatelja ili saradnika već kao nekog konkurenta, takmaca? A koliko ste podstaknuti da aktivno slušate?”.

Učesnici/e skupa Budućnost za mlade: Ljubica Beljanski Ristić, Luka Babić, Biljana Lajović, Minja Bogavac, Đorđe Trbojević i Nataša Stojanović

Autorke: Teodora Šulj i Ana Jurišić
Fotografije u tekstu: Ina Stanković

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još