Zašto opet Mona Liza?

U nedelju 28. januara, dve demonstrantkinje ispolivale su sliku „Mona Liza“ Leonarda da Vinčija koja se nalazi u francuskom muzeju Luvr.

Na svu sreću, slika je još od 1950-ih zaštićena zaštitnim neprobojnim staklom, tako da „Mona Liza“ nije oštećena. Odmah nakon ovoga, obezbeđenje Luvra je postavilo crne panoe, i zamolilo posetioce da prestanu sa fotografisanjem i snimanjem, kao i da napuste objekat – navodi portal bbc.com.

Izvor: ladepeche.fr

Šta je važno? Šta je najvažnije? Umetnost ili pravo na zdravu i održivu ishranu? Naš poljoprivredni sistem je bolestan. Naši farmeri umiru na poslu. Svaki treći Francuz ne sprema sve svoje obroke svaki dan.“ – izgovorile su demonstrantkinje nakon što su supom/potažom polile „Mona Lize“.

Riposte Alimentaire, organizacija koja se na društvenim mrežama predstavlja kao francuski društveni pokret otpora, koji ima za cilj da promoviše radikalne promene na klimatskom i društvenom nivou, preuzela je odgovornost za ovo delo.

Kako prenosi portal bbc.com, u saopštenju koje je Riposte Alimentaire dostavila novinskoj agenciji FrancePresse (AFP), naveli su da je prosipanje supe na „Mona Lizu“ označilo početak kampanje građanskog otpora sa jasnim zahtevom – da se obezbedi održiva proizvodnja hrane u Francuskoj.


⚡️ Kako su farmeri u Francuskoj povezani sa „Mona Lizom“?

Nikome nije jasno. Apsolutno nikome. Prilikom pripreme ovog teksta, pročitali smo više desetina tekstova iz francuskih medija, i ni u jednom nismo uspeli da pronađemo konkretnu poveznicu između Leonarda da Vinčija, „Mona Lize“ i poljoprivrednika u Francuskoj.

Poveznicu nije uspela da pronađe ni francuska ministarka kulture Rašida Dati. Na društvenoj mreži X (a.k.a. Twitter), Rašida je naglasila kako „ništa ne može da opravda“ napad na „Mona Lizu“. „Naše nasleđe, kao što je ova slika, pripada budućim generacijam.“ – napisala je ona na X-u.


⚡️ Protesti francuskih poljoprivrednika 🚜

Fotografija: balkans.aljazeera.net/Reuters

U prethodnih nekoliko nedelja, u Francuskoj se održavaju protesti poljoprivrednika. Kako navode, nezadovoljni su stalnim rastom cena goriva, visokim porezima, nepoštenom konkurencijom iz inostranstva, ali i komplikovanim propisima za obavljanje njihove delatnosti – proizvodnje hrane.

Protesti poljoprivrednika se pored Francuske, dešavaju i u Nemačkoj, Belgiji i Italiji.

Fotografija: balkans.aljazeera.net/Reuters

Ako ovako nastavimo, kraj poljoprivrede značiće kraj civilizacije.“, rekao je 28-godišnji belgijski poljoprivrednik Adelin Desmecht, žaleći se na previše zakonskih propisa i papirologije – prenosi portal Al Jazeera.

Ne možemo se jeftino baviti poljoprivredom. Moramo moći živeti od onoga čime trgujemo.“, rekao je jedan demonstrant u Parizu za BBC – prenosi portal Al Jazeera.

Arnaud Rousseau, koji vodi najveći francuski sindikat poljoprivrednika, Nacionalnu federaciju sindikata poljoprivrednika (FNSEA), rekao je da je cilj naterati vladu da brzo nađe rešenje za problem – navodi Al Jazeera.

Prema dostupnim informacijama, sutra bi trebali da se sastanu predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednica evropske komisije Ursula fon der Lajen u Briselu; kako bi razgovarali o načinima podrške poljoprivrednicima širom Evropske Unije.

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još