fbpx

Veliki protest Udruženja radnika na internetu

Radnici i radnice na internetu najavili su prvo masovni protest za 24. april u Beogradu zbog novog predloga Vlade Srbije, koji se prema njiovim rečima ne razlikuje od prethodnog- koji su odbili. „Tražili su bes-dobiće bes“, poručio je predstavnik tog udruženja Miran Pogačar, nakon još jednih neuspelih pregovora sa državom. Međutim, danas je javnost dobila nove informacije: 7. aprila u 18 je kampovanje ispred Skupštine, dok će 8. aprila u 11 biti veliki protest ispred Skupštine.

Izvor: Nova.rs, Filip Krainčanić

Spor države i frilensera počinje u februaru prethodne godine, kada Vlada predlaže da radnici i radnice na internetu plate porez od 2015. godine, prema obračunima sa kraja prošle godine, kao i da se normirani troškovi podignu na 43 odsto, da se otpiše kamata i da se dug plati u ratama od deset godina. Održani su brojni protesti, kao i razgovori sa Vladom, tokom kojih su iznešeni brojni predlozi, ali do konačnog rešenja još uvek nije došlo.

Izvor: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIC/EV

Zahtev Udruženja radika na internetu je da se sa oporezivanjem počne od oktobra 2020. godine, kada je poreska uprava krenula u kontrolu.

Novi predlog Vlade Srbije, prema kojem bi neoporezivi deo duga bio 32.000 dinara, umesto prethodnog pregloga od 18.300 dinara, dostavljen Udruženju radnika na internetu i on je ponovo odbijen, uz konstataciju da se on „gotovo ni malo“ ne razlikuje od prethodnog.

“Vladi Srbije poručujemo da se životima desetine hiljada radnika na internetu ne odlučuje kao na pijaci i da i dalje čvrsto stojimo iza svojih zahteva.”

Oni upozoravaju da država podstiče rešenja koja im onemogućuju nastavak rada.

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije je drugo udruženje koje učestvuje u pregovorima sa Vladom oko pitanja poreza za radnke i radnice na internetu. Oni su prihvatili novi predlog Vlade Srbije, ističući da su njihovi predlozi u velikoj meri prihvaćeni.

Za portal Nova.rs tri radnika i radnice na internetu su ispričali šta bi za njih značilo prihvatanje predloga Vlade Srbije da plate porez za prethodih 5 godina.

Beograd, 18. januara 2021 – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabic sastala se sa predstavnicima Udruzenja radnika na internetu. Sastanku su prisustvovalii ministar finansija Sinisa Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Markovic.TANJUG/ VLADA RS/ SLOBODAN MILJEVIC/ mn

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Veselinović kao gradonačelnik: projekat BG na vodi će proći reviziju

U drugoj epizodi serijala „Da sam ja gradonačelnik" u ulozi gradonačelnika našao se Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd. U okviru...

Od početka godine u Srbiji ubijeno 11 žena

U prvoj polovini 2021. godine, prema najnovijim podacima, u Srbiji je ubijeno 11 žena u porodičnom i partnerskom nasilju.

Kaldea: Žene treba da rade šta god hoće

U okviru festivala „All girls, all green“, koji je održan na Dorćol Platzu, imali smo priliku da razgovaramo sa fenomenalnim street art...

Veselinović podržao otvaranje marihuana friendly kafića

Beograd treba da dobije takozvane „marihuana friendly“ kafiće, smatra lider pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović. Veselinović je u emisiji „Da sam...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još