Veliki protest Udruženja radnika na internetu

Radnici i radnice na internetu najavili su prvo masovni protest za 24. april u Beogradu zbog novog predloga Vlade Srbije, koji se prema njiovim rečima ne razlikuje od prethodnog- koji su odbili. „Tražili su bes-dobiće bes“, poručio je predstavnik tog udruženja Miran Pogačar, nakon još jednih neuspelih pregovora sa državom. Međutim, danas je javnost dobila nove informacije: 7. aprila u 18 je kampovanje ispred Skupštine, dok će 8. aprila u 11 biti veliki protest ispred Skupštine.

Izvor: Nova.rs, Filip Krainčanić

Spor države i frilensera počinje u februaru prethodne godine, kada Vlada predlaže da radnici i radnice na internetu plate porez od 2015. godine, prema obračunima sa kraja prošle godine, kao i da se normirani troškovi podignu na 43 odsto, da se otpiše kamata i da se dug plati u ratama od deset godina. Održani su brojni protesti, kao i razgovori sa Vladom, tokom kojih su iznešeni brojni predlozi, ali do konačnog rešenja još uvek nije došlo.

Izvor: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIC/EV

Zahtev Udruženja radika na internetu je da se sa oporezivanjem počne od oktobra 2020. godine, kada je poreska uprava krenula u kontrolu.

Novi predlog Vlade Srbije, prema kojem bi neoporezivi deo duga bio 32.000 dinara, umesto prethodnog pregloga od 18.300 dinara, dostavljen Udruženju radnika na internetu i on je ponovo odbijen, uz konstataciju da se on „gotovo ni malo“ ne razlikuje od prethodnog.

“Vladi Srbije poručujemo da se životima desetine hiljada radnika na internetu ne odlučuje kao na pijaci i da i dalje čvrsto stojimo iza svojih zahteva.”

Oni upozoravaju da država podstiče rešenja koja im onemogućuju nastavak rada.

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije je drugo udruženje koje učestvuje u pregovorima sa Vladom oko pitanja poreza za radnke i radnice na internetu. Oni su prihvatili novi predlog Vlade Srbije, ističući da su njihovi predlozi u velikoj meri prihvaćeni.

Za portal Nova.rs tri radnika i radnice na internetu su ispričali šta bi za njih značilo prihvatanje predloga Vlade Srbije da plate porez za prethodih 5 godina.

Beograd, 18. januara 2021 – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabic sastala se sa predstavnicima Udruzenja radnika na internetu. Sastanku su prisustvovalii ministar finansija Sinisa Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Markovic.TANJUG/ VLADA RS/ SLOBODAN MILJEVIC/ mn

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još