TRI dana do izbora: Bajden vodi na papiru što je ipak daleko od prave pobede

izvor: ameircki-izbori.rs

Svega nekoliko dana pred zvanično okončanje kampanje za predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, ankete pokazuju da je kandidat demokrata Džozef Bajden i dalje u velikoj prednosti u državama u odnosu na aktuelnog predsednika Donalda Trampa. Prema najnovijoj anketi Si-En-Ena, Bajdena podržava 54%, a Trampa 42% odsto birača.

Ovom poslednjom anketom, samo je nastavljen trend koji je bio prisutan od aprila 2020. godine gde je Bajden bio u konstantnoj prednosti. Iako je u pitanju bilo anketiranje na nivou država, a ne na saveznom nivou, već sada se može govoriti da je Bajdenova prednost ogromna, budući da u poslednjih 20 godina, kada je bilo nekoliko dana do kraja kampanje, nijedan predsednički kandidat nije imao ovoliku prednost kao Bajden u odnosu na Trampa, prenosi Si-En-En (CNN).

Anketa je dalje pokazala da Tramp nije uspeo da prikupi nove pristalice, koje za njega nisu glasale 2016. godine. Ipak, istraživanje javnog mnjenja ukazuje da Tramp vodi u odnosu na Bajdena kada su u pitanju glasači koji još uvek nisu glasali, već će to učiniti u utorak. Među tim biračima, Tramp ima podršku 59, a Bajden 36 odsto, što bi mogla da bude velika sanša za Trampa.

Kada je reč o pojedinim segmentima društva, žene podržavaju Bajdena, te mu daju podršku od 61 odsto, dok je za Trampa samo 37 odsto žena. Među muškarcima, rezultat je prilično ujednačan, 47 odsto za Bajdena i 48 za Trampa, gde se može videti da beli muškarci značajno podržavaju Trampa. Uočljivo je takođe da su oni nešto obrazovaniji svoj glas dali ili će dati Bajdenu.

Anketa je sprovedena u periodu od 23. do 26. oktobra na uzorku od 1.005 punoletnih građana, koji su anketirani putem mobilnih i fiksnih telefona.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još