SRBIJA U 2024: U Leskovcu lekovi skupi, doktora nema – ali ima roštilja

Leskovac je grad u Jablaničkom okrugu Republike Srbije, koji se prostire na nešto više od 102.000 hektara i kojem živi 124.467 građana i građanki, na osnovu Popisa stanovništva iz 2022. godine.

I ove godine aktivisti_kinje kampanje Ide glas razgovarali su na terenu sa građanima i građankama ovog sedmog najmnogoljudnijeg grada u Srbiji. Ono što su građani_ke ovog grada Jablaničke oblasti naveli kao ključne probleme sa kojima se svakodnevnu susreću su: životni standard, zagađenje, saobraćaj i parking, kao i zdravstvo.


Po pitanju životnog standarda, građani_ke Leskovca su kao glavne probleme naveli niske penzije, visoke cene lekova i namirnica, ali i sveopšte vidljivu inflaciju.

Prema zvaničnim podacima iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, prosečna penzija u decembru 2023. godine iznosila je 39.850 dinara. Upoznati smo sa činjenicom da podatak o visini prosečne penzije nije stvarno merilo visine penzije, već da je potrebno poznavati i visinu medijalne penzije.

Po pitanju visokih cena lekova, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije na svakih mesec do dva dana dopunjuje listu lekova sa propisanim maksimalnim cenama, kako bi zaštitili građane_ke od farmaceutskog dodatnog profita. Da su lekovi poskupeli, za portal nova.rs navela je i Nataša M., farmaceutkinja iz Beograda.

Sve je poskupelo. Cene su veće od 10 do 100 odsto. Iako ima dosta lekova koji se izdaju na recept, ima mnogo hroničnih bolesnika koji moraju bar neko vreme da piju terapiju koja nije na pozitivnoj listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pa ne mogu za sve bolesti da dobiju alternativni lek koji je paralela propisanom, a koji je besplatan. Pacijenti se žale na poskupljenje leka buskopan, koji se pije za probleme sa organima za varenje, i vrlo često ga kupuju, a on je sa 300 skočio na 700 dinara. Ima i skupljih lekova koji su koštali nešto više od 1.000, a sada su preko 2.000 dinara“ – navela je Nataša.

Fotografija: nova.rs/EPA-EFE/NEIL HALL

Što se sveopšte vidljive inflacije tiče, prema podacima sa sajta Informativno poslovnog centra (ipc.rs), stopa inflacije od početka godine merena indeksom potrošačkih cena u 2023. godini iznosila je 7.6. Kako je generalni direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije – Savo Jakovljević za portal tanjug.rs izjavio; međugodišnja stopa rasta cena hrane je bila na vrhuncu u martu, kada je iznosila 25.4%.


Gradacijski poređano, sledeće na listi problema u Leskovcu je zagađenje. Ono na šta se građani_ke Leskovca najčešće žale, jeste nedostatak kontejnera. Kontejneri za reciklažu nisu jednako raspoređeni po celom gradu, već se nalaze samo na 2 do 3 lokacije – navode građani_ke.

Pored toga, Leskovčani_ke žale se i na „smrad“ koji nastaje usled divljeg odlaganja smeća; konkretno u ulici Majora Tepića.


Ako u Leskovcu pitate nekoga u čemu je problem sa saobraćajem i parkingom – prvo što će vam reći jeste da je potrebno postaviti ležeće policajce kod Hemijske škole kao i ulici Kralja Petra I. Dalje, potrebno je postaviti semafore na Bulevaru Nikole Pašića, povećati broj parking mesta u ulici Save Kovačevića, rešiti problem trotoara na uglu Mlinske ulice i ulice Ilije Strele, kao i sanirati rupe na putevima.

Fotografija: n1info.rs/printscreen

Generalni manjak lekara, kao i manjak lekara i neadekvatno osoblje u selu Vučje u Leskovcu jesu veliko zdravstveno pitanje za Leskovac. Međutim, i oni lekari koji postoje u Leskovcu nisu baš voljni za saradnju sa građanima_kama.

Naime, kako prenosi portal n1info.rs, Marina Živković iz Leskovca pokušala je početkom januara da dobije medicinsku pomoć za svoju osamdesettrogodišnju baku, tako što je nazvala Hitnu pomoć. Međutim, prvo je od radnice Hitne pomoći dobila „savet“ da baki da so i vodu, a potom joj je psovkom spustila slušalicu.

Mi nismo znali šta da joj radimo jer nemamo iskustva sa tim. Mi nismo doktori, ne možemo sami da je lečimo. Pritisak joj je bio 90 sa 50, ne otvara oči, ne jede. Oni nam kažu ‘dajte joj so i vodu i podignite joj noge’. Mi im kažemo ‘ona je bez svesti, kako da joj damo so i vodu’ “ – navodi Marina Živković za N1.

Pošto pomoć nije dobila, Marinin suprug Miloš je ponovo nazvao hitnu pomoć. Dobio je sledeći odgovor od radnice Hitne pomoći: „More, bre nosi se!“.

Kako portal n1info.rs dalje navodi, načelnik leskovačke Hitne pomoći izjavio je nekoliko dana kasnije kako je ova radnica sklonjena sa ovog radnog mesta, i da će svakako biti kažnjena; ali da o tome odlučuje Etički odbor.


Naslovna fotografija: novi.gradleskovac.org

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još