SRBIJA U 2024: Čukarica i dalje bez kanalizacije

Čukarica je jedna od gradskih opština Grada Beograda. Prema podacima sa poslednjeg Popisa stanovništva koje je sproveo Republički zavod za statistiku u 2022. godini, Čukarica se prostire na oko 16.000 hektara površine na kojoj živi 176.420 lica u 8 katastarskih opština.

Ono što su građani_ke Čukarice opisali kao svoje najveće probleme su: nedostatak kanalizacije, saobraćaj i parking, sveprisutnost smeća na ulicama, nedostatak kulturnih sadržaja/prostora kao i nedovoljan broj lekara specijalista pojedinih specijalizacija.


Ono što su građani_ke Čukarice ubedljivo najveći broj puta istakli kao najveći njihov problem jeste nedostatak kanalizacije u većini katastarskih opština ove gradske opštine. Prema podacima do kojih su došli aktivisti kampanje Ide glas razgovarajući sa građanima, kanalizaciju nema Velika Moštanica, (skoro cela) Ostružnica, (delovi) Železnika, (skoro cela) Umka; takođe nema je ni u ulicama Frontovska, Savska i u ulici Trećeg januara.

Nasuprot tome vladajuća partija u Čukarici, Srpska napredna stranka, se na Instagram nalogu opštinskog odbora u Čukarici u toku predizborne kampanje pohvalila brojem kilometara rekonstruisanih kanalizacionih vodova.

Ono što su građani_ke još označili_e kao problem, jeste nedostatak parking mesta u ulicama Radovana Miloševića, Leposave Vujošević, Janka Mišića, u Zorinoj ulici, u ulici Rajka Ružića, u ulici Radnih akcija, u ulici Ilije Đuričića i u Frontovskoj ulici. „Svako veče kada bih dolazila sa posla, morala bih da obiđem barem 2 kruga oko zgrade kako bih pronašla mesto da se parkiram.“ – opisuje jedna građanka Banovog brda svoje probleme sa nedostatkom parking mesta na Čukarici.

Građani_ke žale se još i na neredovnost u polascima gradskog prevoza i kao i na higijenu istih, konkretno na liniji 511. „Nekoliko puta su se autobusi čak i zapalili, nema dovoljno mesta i gužve su ogromne!“ – objašnjava jedan građanin. Po pitanju saobraćajnih problema, apeluje se još i na nedostatak nadstrešnica na autobuskim stajalištima, na nedostatak semafora na pojedinim raskrsnicama (ugao ulica Ilije Đuričića i Vodovodske) kao i na nedostatak trotoara u ulici Sare Bernar.

Fotografija: N1/nova.rs

Tokom 2023. godine, inicijativa „Ide glas“ je pokrenula peticiju za postavljanje kontejnera za prikupljanje smeća na opštini Čukarica. Očigledno je da ova peticija nije urodila plodom, jer se građani_ke i ove godine žale na previše smeća na ulicama, kao i da se ulice neredovno čiste. Nema dovoljno kontejnera, kao ni kanti u parkovima.

Što se tiče kulturnih sadržaja za sve generacije, građani_ke navode nedostatak bioskopa i domova kulture – što je čudno, imajući u vidu da se na teritoriji opštine Čukarica nalazi nekoliko bioskopa (Roda Cineplex, Ada Mall CineStar, …) kao i teatara (Teatar na Brdu). Evidentno je da građani_ke smatraju da ovi objekti, koji su mahom u okviru tržnih centara, ne zadovoljavaju u potpunosti kulturne potrebe stanovnika ove opštine.

Ono što su stanovnici_e takođe naveli kao problem, jeste i nedostatak pedijatara i stomatologa koji bi aktivno učestvovali u zdravstvenoj zaštiti građana_ki. „Ovde ima samo lekara opšte prakse. Mada generalno je problem sa manjkom lekara u Ostružnici, Umci, Sremčici ali i Železniku.“ – navodi jedan anketirani stanovnik Čukarice, i za kraj dodaje da Domovi zdravlja nisu dobro organizovani.


Naslovna fotografija: danubeogradu.rs/Anđelina Protić

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još