Snežana ČONGRADIN: Šešelj je ratni zločinac i profiter koji se obrušio na mene

Snežana Čongradin je kolumnistkinja „Danas“-a, gde je i započela svoju novinarsku karijeru pre 20 godina. Čongradin je nekoliko puta dospela u žižu javnosti po napadima koji su joj se desili zbog tema kojima se bavila, bilo da je reč o Vojislavu Šešelju koji je čak i jednu od svojih knjiga nazvao po Čongradinovoj ili pretnji od strane menadžera Fudbalskog saveza Srbije. Takođe, Snežana je doživela i fizički napad od strane pripadnika Levijatan-a. U intervjuu za ZOOMER, sa Snežanom sam razgovarao upravo o napadima kroz koje je prošla prethodnih godina, kao i o njenoj kolumni u Danas-u, ali i o političkom stanju u Srbiji i Aleksandru Vučiću.


🟡 Kada ste 2003. godine počeli da radite u listu Danas, da li ste imali u vidu sa čim ćete se sve suočiti u budućnosti?

Nisam o tome razmišljala. Daleko je ta godina… Čovek se za dvadeset godina bitno promeni. Sa ove tačke gledišta, koja je zapravo jedina i moguća kao istinita, nije se ništa toliko strašno i neočekivano dogodilo, uprkos vrlo turbulentnom vremenu, neprijatnom, a time i teškim uslovima u kojima se obavlja određena delatnost. U mom slučaju, novinarska. Mogla sam, to je izvesno, da radim više, da više učim i da budem posvećenija pozivu. Tako bih bila spremnija i odgovornija za ono što je usledilo u budućnosti.

🟡 Napadi Vojislava Šešelja na Vas, kako ih komentarišete? Da li ste pročitali knjigu koju Vam je Vojislav Šešelj posvetio?

Taj ratni zločinac i profiter, nasilnik, obrušio se na mene i time skrenuo pažnju javnosti na ono što pišem, o čemu mislim i šta smatram da je od suštinske važnosti za javni interes i opštu korist. Dao mi je tim svojim napadima priliku da moje mišljenje, stav dopre do većeg broja građanki i građana nego što bi bio slučaj da on to nije učinio.

Nisam čitala knjigu. Nisam je ni videla uživo.

🟡 Iako ste se suočili sa brojnim pretnjama, prvi put ste se obratili nadležnim institucijama kada se desila pretnja od strane menadžera u Fudbalskom savezu Srbije. Zašto ste se odlučili da ipak prijavite tu pretnju?

Uplašila sam se.

🟡 Bili ste fizički napadnuti od strane pripadnika Levijatana. Da li je taj napad (napadač) bio sankcionisan od strane nadležnih institucija?

Ne da ja to znam.

🟡 Da li smatrate da ste zbog tema koje obrađujete češće podložni napadima, u odnosu na neke druge novinare?

Da. Ima toliko koleginica i kolega koji rade savršeno svoj posao, baveći se drugim temama, a da nikada nisu bili ni blizu opasnosti, ni naznakama mogućih napada ili ugroženosti.

Izvor: N1

🟡 Dobitnica ste nagrada „Novinarka zaslužna za afirmaciju kritičke misli“, „Nagrada Kuće ljudskih prava i demokratije“, „Nagrada Dušan Bogavac“, i mnogih drugih… Šta za Vas predstavljaju ove nagrade? Kako gledate na novinarsku hrabrost? Da li je ona dužnost svakog novinara? Da li su Vam ove nagrade motivacija za dalji rad i istrajnost u poslu kojim se bavite?

Jako sam se lepo osećala prilikom dobijanja nagrada. Vrlo često sam bila pomalo i posramljena jer mi je misao o tome da ih nisam zaslužila uvek prisutna.

Te nagrade su kao nekakvo ostrvo na koje iznenada naiđem posle dugog i zamornog plivanja bez naznaka da je u blizini nekakvo kopno. Onda se odmorim, opustim, lepo osećam, jer imam pažnju vrednih, mudrih, predobrih ljudi kojima se inače divim, a tada oni meni kažu – bravo. To je jako lepo ali i korisno za dalji rad. Šteta je pa tih nagrada nema mnogo, mnogo više kako bi što više vrednih i dobrih koleginica i kolega moglo da ih dobije.

🟡 U Vašem poslednjem tekstu kolumne „Beli listić“ koju pišete za Danas, izražavate čuđenje kako je moguće da su tek ovi izbori od pre nekoliko dana od strane evropskih posmatrača ocenjeni kao nedemokratski, i navodite kako je Aleksandar Vučić manipulator i diktator. Kakvo Vi lično mišljenje imate o Aleksandru Vučiću? Da li se nekada desilo da je Aleksandar Vučić javno komentarisao Vaše tekstove u kojima se on spominje?

Nemam nikakvo lično mišljenje o Vučiću. Ne poznajem ga.

Ne sećam se da li je on pominjao. Mnogi oko njega jesu. Ne znam da li je i on. Nije to ni važno, s obzirom na svu silinu hajki koje on i njegova ekipa sprovode prema nezavisnim novinarkama i novinarima.

Izvor: danas.rs/Luca Marziale

🟡 Kako ste tokom naše kampanje povodom 16 dana aktivizma nominovani kao osoba koja je obeležila 2023. godinu svojim radom i zalaganjima; kakvu poruku biste poslali građanima_kama u Srbiji? Kako da istraju u sistemu u kojem su se našli? Da možete bilo šta da kažete svima u Srbiji, šta bi to bilo?

Zaista nemam odgovor na to pitanje. Ne mogu sebe ni da zamislim u situaciji da odgovaram na takvo pitanje. Izvinjavam se.

Naslovna fotografija: FoNet Milica Vučković

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još