Slučaj Mateja Periša: Grubo kršenje etičkih standarda

Savet za štampu izdao je saopštenje za javnost i pozvao medija da poštuju pravo na privatnost i dostojanstvo žrtve. Mediji u Srbiji danima su objavljivali slike tela pronađenog na Adi Huji. Pre zvanične potvrde, tvrdili su da se radi o telu mladića Mateja Periša koji je nestao pred doček nove godine.

Oni su se oglasili nakon što su mediji danima u svojim štampanim i onlajn izdanjima objavljivali slike mrtvog tela. Mediji su prethodnih dana izveštavali povodom pronađenog tela za koje su pretpostavljali pre zvaničnog objavljivanja da je reč o nestalom mladiću. Oglasili su svoja saznanja pre nego što je sama porodica obaveštena od strane policije.

Ovakvim novinarskim izveštavanjem krši se više delova „Kodeksa o medijima“ koji bi trebao da bude standard novinarske profesije. Mediji su načinom na koji su preneli dobijene informacije i korišćenjem sadržaja dobijenih od istražnih organa zloupotrebili dobijene fotografije. Nije u interesu građana da vide takve uznemiravajuće fotografije. U nekim medijima i strelicama su povezivali slike sa telom i sliko mladića.

Savet za štampu poziva medije da pokažu empatiju prema porodici stradalog mladića, uvaže svoje čitaoce i ne dozvole dalje urašavanje već urušenih profesionalnih standarda“, naveli su u saopštenju.

Prema kodeksu, za ovakvo izveštavanje odgovorni su i urednik i novinari. Osim što korišćenje ovakvih fotografija može da utiče na odrasle ljude, ugrožava i decu. Integritet preminule osobe i privatnost njegove porodice je urušena.

Inicijativa „Za tebe važno je“ pokrenula je kampanju sa sloganom #staviseumojecipele kako bi ukazala na problem kada mediji prekoračuju granice svoje profesije prilikom izveštavanja. ali i na poslednji slučaj koji se dogodio.

Savet za štampu može samo da opomene medije i nema drugu mogućnost da kazni u slučaju prekršaja. U ovakvim slučajevima jedino sud po tužbi može da odlučuje i presudi da li je došlo do povrede pravnih akata.

Naslovna fotografija: Naslovne strane domaćih medija za četvrtak, 19. maj – www.euronews.rs

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još