Siniša Mali- Doktor koji to nije

Siniša Mali, ministar finansija u vladi Republike Srbije, nije računao na to da su studenti možda najogorčenija grupa ljudi u Srbiji, tik iza penzionera i električara. Mi, studenti, jedva stižemo do diploma. Iz ovih ili onih razloga, retko kome studiranje pada lagano. Upravo zato i jesmo ogorčeni kada vidimo da neko preleti preko svih naših muka i napora i dobije ne samo diplomu, već i titulu doktora! Doktor, ehej! Pa zar se nije mogao zadovoljiti „samo“ master diplomom?

Studenti su se za nešto izborili. Izborili su se za sprečavanje jedne u nizu bruka koje Univerzitet u Beogradu doživljava. Senat beogradskog univerziteta je danas i zvanično jednoglasnom odlukom poništio odluku o dodeljivanju doktorata Siniši Malom, čemu je prethodila mera javne osude tadašnjeg dekana Fakulteta organizacionih nauka, Milije Suknovića.

Podsetićemo samo da je ovo zapravo drugi put da se Siniši Malom poništava doktorat, jer je prethodnu odluku poništio Upravni sud. Pošto je prvu odluku Senata Upravni sud poništio isključivo iz proceduralnih razloga, očekivanje javnosti je da se današnjom odlukom konačno stavi tačka na pitanje integriteta doktorskog rada Siniše Malog. Zvanično dakle, doktorat je plagijat.

Siniša Mali nije doktor i nije prešao igricu. Ovo je jedan mali korak i jedna mala pobeda ogorčene grupe studenata, ali nikako nije poslednja. Ovim potezom, Beogradski Univerzitet reagovao je na činjenicu da se diplome sa naših fakulteta polako obezvrednjuju usled nekompetentnog i nadasve bezobzirnog vođenja države koja, ili se barem tako autoru čini, po svemu sudeći plagijatore podržava i promoviše.

Ono što sve nas studente, a verujem i širi deo javnosti, interesuje jeste pitanje ostavke na funkciju ministra finansija. Da li jedna suverena država može dopustiti da joj ministar (ili ministri čak) budu plagijatori? Pitanje javnih finansija nisu predmet dečije igre. Dragi sugrađani, zapitajte se ko vodi računa o našim porezima i obezbeđivanju sredstava. Budžet se ne može plagirati. Ako ga ne kreiraju ozbiljni ljudi… Ne moram ni da Vam pričam. Ako ostanete bez plate, setite se- I to je politika.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još