SAD: Virdžinija ukinula smrtnu kaznu

Odakle nam pravo da optuženom ili optuženoj oduzmemo život? Zar nismo onda i mi jednako loši koliko i osuđenik? Koliko puta moramo nasiljem da rešavamo nasilje – nema efekta – zlo se zlu raduje.

Pošto u Srbiji ne postoji smrta kazna, bacila sam se na pretragu po netu, zanima me, kako se uopšte izvodi smrtna kazna? Nije dugo trebalo da mi pažnju odvuče sam naziv smrtne kazne, ona je najstarija institucija krivičnog prava: ubiti nekog je institucija?

SAD je do 2000. godine osuđenike na smrt, ubijala električnom stolicom, nju je zamenila smrtonosna injekcija. Dok EU predstavlja vodećeg borca, koji se aktivno bori za ukidanje ove nehumane kazne, neke zemlje koje slede islamske šerijske zakone i dalje vide ovakvu kaznu kao mogućnost vraćanja društva na pravi put.

Dobre vesti dolaze iz Amerike: Virdžinija je postala prva država na jugu SAD-a koja je zabranila smrtnu kaznu, nakon što je guverner Ralf Northam u sredu potpisao zakon.

Ova država je izvršila skoro 1.400 pogubljenja – više nego bilo koja druga američka država – od svog osnivanja 1608. godine, a ujedno je i sprovela drugo po veličini pogubljenje nakon Teksasa, otkako je Vrhovni sud SAD-a ponovo uspostavio smrtnu kaznu 1976. godine.

Kako prenosi Guardian, Robert Dunham, izvršni direktor Informativnog centra za smrtne kazne i protivnik smrtne kazne rekao je da bi ukidanje pogubljenja u Virginiji moglo označiti početak kraja smrtne kazne na jugu, gde se ona najviše i izvodi.

„Virdžinijina smrtna kazna ima duboke korene u ropstvu, linču i segregaciji Džima Kroua“

Izvor: Steve Helber/AP

Tokom Northamovog obilaska smrtne komore, pokazali su mu drvenu stolicu u kojoj su smrtno stradali osuđenici na smrt i metalna kolica gde su im davali smrtonosne injekcije. Takođe je video ćelije u kojima su proveli poslednje dane svog života i imali poslednje obroke.

„Potpisivanje ovog novog zakona je prava stvar“, rekao je guverner, a prenosi DW.

„Moralno je učiniti da se okonča smrtna kazna u saveznoj državi Virdžiniji“, objasnio je Ralf i dodao „Istorija Virdžinije – je za ponos – ali ne i istorija smrtne kazne“.

Po rečima guvernera Ralfa, rasna pristrasnost u smrtnoj kazni je postojala u Virdžiniji, afroamerikanci i afroamerikanke su činili veći deo zatvorenika/ca koje je država pogubila zbog ubistava u 20. veku. Takođe, postojala su i studija koja su otkrila da su okrivljeni tri puta više bili osuđivani na smrt, ako je žrtva zločina bila bele rase*, nego ako je crne rase*.

Za kraj treba napomenuti i da je Evropska unija pozdravila korak ka ukidanju smrtne kazne, rekavši da je to najnoviji razvojni trend.

„Smrtna kazna je nespojiva sa ljudskim dostojanstvom i pravom na život, predstavlja nehuman i ponižavajući postupak i nema nikakav dokazani odvraćajući efekat“, napisala je na svom Twitter-u  Nabila Massrali potparol za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske komisije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još