Šabac je uspešno podržao žene u borbi protiv raka dojke, a ti?

Da li ste i vi na društvenim mrežama videli poražavajuću fotografiju na kojoj piše da je svo zakazivanje za ultrazvučni pregled dojki odložen do daljnjeg? Mi jesmo i to nas je jako rastužilo. Ipak, akcija „Daj pedalu raku“ podsetila nas je na to da borba i dalje traje.

Podizanjem zastave danas je dat znak za start za biciklističku vožnju u 29 gradova u Srbiji i Sloveniji. Gradovi koji su podržali kampanju su Ljubljana,  Beograd,Vrnjačka Banja, Kragujevac, Niš, Novi Sad, Sremska Kamenica, Sremske Mitrovica,Pančevo,Vranje, Sombor, Čačak, Užice, Arilje, Aranđelovac, Veliko Gradište, Zaječar, Topola, Trstenik, Kraljevo, Kučevo, Svrljig, Smederevo, Gornji Milanovac, Jošanička Banja,  Šabac, Subotica,Stopanja, Lapovo…

Inicijatorka događaja je Milica Bondžić i Ženski centar Milica iz Vrnjačke banje. U Šapcu, partneri u organizaciji događaja su Nika Fitness studio i mreža Znanje za zdravlje. Pokloni koji će učesnice i učesnici dobiti uključuju knjigu Senke Marić Kintsugi tijela koja je prošle godine nagrađena prestižnom regionalnom nagradom Meša Selimović a govori o iskustvu borbe protiv raka dojke, poklone brenda Samo nežno prema sebi, koji afirmiše brigu o sebi i majice i torbe čiji dizajn potpisuje Nina Živković u znak podrške Šapcu i inicijativi Daj pedalu raku! 

Projekat će podržati i aktivno uzeti učešće u vožnji, predstavnici udruženja, sportskih klubova, lokalnih samouprava, zdravstvenih ustanova i institucija, udruženja građana  i mediji. Ova manifestacija je objedinila sve koji mogu doprineti smanjenju smrtnosti od raka dojke kako na lokalu tako i na nacionalnom nivou.

Autor fotografije N. Popović

Daj pedalu raku“ predstavlja kampanju koja ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života.

Ove godine je zbog pandemije bila otežana dostupnost dijagnostici i lečenju onkoloških pacijenata što je dosta zabrinjavajuće jer ukoliko želimo da utičemo na smanjenje smrtnosti od raka dojke neophodno je u svakom trenutku  imati pristup dijagnostici kao i svim terapijama za lečenja ranog karcinoma dojke koja je dostupna  u zemljama u okruženju treba da  bude omogućen i pacijentkinjama u Srbiji bez obzira na vanredne situacije kako bi što veći broj njih bio i izlečen.

Na žalost, noć pre samo održavanje ove kampanje nepoznata lica uništila su mural na kome su radile devojčice kojima je jedna od herojki savremenog doba bila žena koja je preživela rak dojke.

 „Ja bih samo rekla da stvarno obožavam svoj posao i rad sa mladima obnavlja život – čak i kada smo suočeni sa nasiljem kao što se to dešava u poslednje vreme kada navijačke grupe i ekstremna desnica pod diktatom kriminalaca čine zlodela, radom na nečemu novom uvek uspevamo da pronađemo nove saveznike i naravno saveznice.“, spomenula je Ratković na početku našeg razgovora.

Autor fotografije: N. Popović

„Šabac je po mnogo čemu specifičan – naizgled to je kao druga planeta, savremenost je naša tradicija pa se vrlo spontano jako veliki broj ljudii aktivira na razne načine, pomažu novčano, uslugama, dolaze, informišu, postoji i gaji se kultura uključivanja i zajedništva. Mladi su slobodni i otvoreni, znaju da postoji neko da ih čuje, znaju da i kada pogreše može da se ispravi, gradska vlast nije nedodirljiva to su ljudi koji dolaze “u civilu”, sve institucije su otvorene za ljude i tako su stvoreni ovi nasmejani i slobodni ljudi. Naravno uvek može bolje i zato je bitno da postoji kritička svest – svi jedni drugima služimo i kao kritika i kao podrška, a da bi to moglo pre svega treba da postoji solidarnost i poverenje. 


Svi su se kao jedan pokrenuli na sam pomen borbe protiv raka – verujem da nema nikoga u Srbiji ko nije u najbližem okruženju imao to iskustvo. Ali važnija od borbe protiv bolesti je borba za zdravlje, za aktivan i zdrav život.“ , izjavila je Marija Ratković pomoćnica gradonačelnika za pitanja mladih, za ZOOMER.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još