Rumunski inženjer je pobedio na MIT konkursu sa dizajnom prototipa „socijalne maske“

Maska za lice opremljena senzorom koji otkriva čestice Covid-19 u okolini, koju je dizajnirao rumunski inženjer, osvojila je glavnu nagradu na takmičenju kompanije MIT Media Lab. 

Nagrađivani dizajn Burza Cipriana, „socijalna maska“, minimalistička je, prozirna maska koja sadrži biosenzor koji se može povezati sa pametnim telefonom. Putem aplikacije korisnici bi mogli da prate broj okolnih patogena koji se prenose vazduhom, prikupljajući podatke koji takođe mapiraju druge korisnike oko vas i izračunavaju rizik od zaraze Covid-19. 

Dizajn, koji je još uvek prototip u fazi izrade, pobedio je na konkursu MIT-ove laboratorije za odgovor na pandemiju koja je tražila od inženjera i dizajnera da daju kreativne odgovore koji preispituju pokrivače za lice i ličnu zaštitnu opremu (PPE).

„Povezivanje maske sa našim pametnim telefonom prava je opcija za budućnost“, kaže Ciprian. 

„Trebali bismo znati ko je zaražen u našem području i na pametnom telefonu se informisati o tome šta je biosenzor otkrio na osnovu okolnih čestica. Ovo je samo nekoliko opcija koje će se sigurno naći u masci budućnosti.“

Tekst preuzet i preveden: The Calvert Journal

Fotografija: Burzo Ciprian

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još