Rose Island: film iz 2020. koji nam je preko potreban u 2021. godini

Rose Island je jedan od filmova koji nam je u 2020.godini bio preko potreban, a da toga verovatno nismo ni svesni. Na kraju (prošle) godine u kojoj je svakom testirana vera u bolje sutra, Netflix nam donosi film koji nas podseća koliko je važno boriti se za slobodu, ideale, ljubav…

Zanimljiva stvar kod gledanja filmova rađenih po istinitoj priči jeste da često ispadnu „veća fikcija od fikcije“, jer realnost u filmskom svetu je relativan pojam. I ja mislim da je to prelepo. Rose Island je priča o mladom inženjeru koji davne 1967. godine gradi metalnu platformu u moru, 11km od obale Riminija, i proglašava je svojim ostrvom. Ubrzo nakon toga, ostrvo naziva pravom državom sto se italijanskim vlastima uopšte nije svidelo. Ipak, ukoliko već niste čuli za ovaj mikro-istorijski momenat, neću vam reći kako se film završava, već cu vas ostaviti da sami pogledate kraj koji nudi poprilično prijatnu satsifakciju.

Šta je fazon sa ovim filmom?

Ovo je film koji nikako ne smete gledati sa pogrešnim očekivanjima, tj. ubeđenjem da ćete videti nešto što bi se moglo smestiti u stereotipni kalup „kritički dobrog“. Daleko od toga da je Sibilia (reditelj) uradio loš posao, ali tu neke stvari očigledno nedostaju. Nemaju svi likovi jasnu motivaciju, niti su većini pozadine života dobro objašnjene, ali to za ovaj film nekako nije ni bitno.

Rose Island se gleda da bismo uživali prvo u fantastičnoj muzici, zatim simpatičnom humoru i, na kraju, ideji cele priče. Nije napravljen pretenciozno da bude remek-delo, čak ni da bude film za pamćenje. Napravljen je sa namerom da ispriča neverovatnu istinitu priču i ništa više, i to je vrlo dobro uradjeno! Jer poruka je sasvim jasna: uvek se treba boriti za svoje snove, čak i kada nas smatraju Don Kihotom koji juri na vetrenjače.

Likovi manje ili više razradjeni, uspevaju da budu jako dopadljivi. Glavni glumac, Elio Germano, iz svog lika iznosi najbolje. Simpatičan je zapravo, iako je premisa blesavog inženjera na ivici iritantnog u nekim trenucima, on to vrlo dobro potiskuje.

Veliko finale uokvireno okupljanjem ključne ekipe pokazuje nam da ponekad porodica može biti inženjer idealista, optimistični alkoholičar, nemački dezerter, trudna šankerka, i mornar otpadnik, svi zajedno okupljeni oko mnogo boca nekog italijanskog alkohola…

Ako trazite film sa momentima koji će da vas lagano nasmeju preplitanjem ozbiljnih sa lakšim trenucima, film sa veoma jasnim i umerenim konceptom optimizma, pravac na Netflix da odgledate Rose Island. Odličan film koji sjajno parira monotoniji nepodnošljive izolacije u nasim domovima.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još