Ramštajn na danima porodice

Pre mesec dana, predsednik Privremenog organa Grada Beograda, Aleksandar Šapić, otvorio je manifestaciju „Dani porodice“ i najavio je da će trajati dva meseca. 

„Pokušavamo da, kroz ovu manifestaciju, sačuvamo porodicu kao nukleus društva, kao ćeliju našeg društva. Ona je danas u velikim izazovima i iskušenjima. Teško danas tradicionalna porodica opstaje.“, rekao je Šapić na otvaranju.

Pexels/Vishnu R Nair

Tokom dva meseca, planiran je veliki broj sadržaja i koncerata na velikom broju stejdževa, od kojih možemo slobodno reći da većina i nije bila toliko posećena. Prošlog petka, na “velikom koncertu” folk muzike na kome je trebalo da nastupe Slavica Ćukteraš, Marina Visković, Vesna Zmijanac i Milena Ćeranić pojavilo se tek nekih tridesetak ljudi, a Vesna Zmijanac nije ni izašla na scenu.

Njeno se ime naknadno našlo na spisku zvezda koje će večeras nastupiti na Trgu Republike, ali to nije najzanimljiviji momenat. Najzanimljiviji momenat je to što se, ničim izazvano, koncert grupe Ramštajn, za koji su karte puštene u prodaju još krajem prošle godine i ni na koji način nije dovođen u vezu sa Šapićevom manifestacijom – sada proglašava delom programa Dana porodice.

Na sajtu gradonacelnik.beograd.rs stoji vest da je koncert Rammstein-a deo manifestacije pod naslovom „VELIKI KONCERT GRUPE „RAMŠTAJN“ U OKVIRU „DANA PORODICE“: Muzika, film, ples, radionice i pet kutak u petak“.

Pored velikog koncerta svetske grupe ‘Ramštajn’ u petak 24. maja na ‘Beogradskim danima porodice’ priređen je program za svakoga! Dok će s jedne strane reke ljubitelji tvrđeg zvuka moći da uživaju u nastupu grupe ‘Ramštajn’, nakon toga će u petak 24. maja s druge strane obale nastupiti neke od naših najvećih folk zvezda. Petak je dan kada će svi posetioci moći da nađu sadržaje za sebe: od radionica za najmlađe, izložbi i filma, pa do kutka posvećenog životinjama gde će vlasnici kućnih ljubimaca moći da dobiju i savete“ – stoji dalje na sajtu. 

Kako je odjednom došlo do toga da Šapićeva manifestacija “prisvoji” koncert nemačkog benda – nikome nije jasno, a niko iz menadžementa benda do sada se nije oglasio ovim povodom.

Međutim, to je dovelo do jedne ironične situacije. Naime, Šapićeva manifestacija koja ima za cilj da promoviše neke “porodične vrednosti”, sada će biti obogaćena pesmama Ramštajna kao što su „Pussy“, „Ich tu dir weh“ i „Mein Teil“. Mnoge pesme ovog benda sadrže provokativne teme kao što su nasilje, seksualnost, sadomazohizam kao i pesme koje kritikuju i komentarišu političke i društvene teme.

Print screen:YouTube/Loudwire

Manifestaciju “Dani porodice” deo javnosti opravdano kritikuje kao homofobičnu, posebno jer je promovisana kao suprotnost vrednostima “Parade ponosa”, a desničarski i homofobični ispadi gradonačelnika Beograda vrlo su poznati. Kako se onda tu uklapa bend čiji su se muški članovi poljubili na sred scene na koncertu u Moskvi u znak protivljenja Putinovim anti-LGBT zakonima? Da li je Šapić želi da pošalje poruku da su i istopolni parovi porodica? Je li ovo najava da će se možda usvojiti zakon po kome će, između ostalog, i porodica premijerke Srbije biti tretirana kao nešto više od cimerisanja?

Na društvenim mrežama u više navrata bend je pozivan da se oglasi povodom ovih najava, kao i povodom vrednosti koje deli, ili ne deli, sa manifestacijom Aleksandra Šapića. Zvanično saopštenje menadžementa benda o tome da li su deo manifestacije se čeka, kao i da li podržavaju ono što je deo manifestacije. Sa druge strane, ukoliko je deo manifestacije za koju se izdvaja ogroman novac iz budžeta i događaji bi trebalo da su besplatni (što ostali i jesu) – javnost će očekivati i informaciju da li je i koliko Ramštajnu plaćeno da nastupi u okviru ove manifestacije.

Mnogo je pitanja na koja odgovor možemo samo da čekamo, a do tada nam ostaje samo da nagađamo da li je ovo zapravo samo predizborna kampanja u kojoj Šapić pokušava da spasi potpuni fijasko od manifestacije veštačkim spinom da je jedini događaj na kome će zapravo biti publike – deo programa.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još