Prva žena premijer u Italiji? I to desničarka

Trend da najveće političke uspehe žene u politici osvajaju u desničarskim partijama nastavlja se i u Italiji. Nakon Francuske i Velike Britanije, Italija je na putu da prvi put u istoriji ima ženu na poziciji premijerke, ali i da prvi put ima potpuno desničarsku vladu od Drugog svetskog rata.

Ovo je veliki crveni alarm za celu Evropu, posebno imajući u vidu rat između Rusije i Ukrajine, kao i da je koalicija koju vodi najverovatnija nova premijerka Italije Đorđa Maloni u prošlosti bila vrlo ambivalentna u svojim stavovima prema Vladimiru Putinu.

Kako piše Vreme, „Ja sam Đorđa, ja sam žena, ja sam majka, ja sam hrišćanka„, bila je njena krilatica u kampanji, očigledno uspešna i pored toga što su njeni stavovi čist populizam: radikalni, pa i profašistički konzervazivizam, proterivanje migranata, oduzimanje prava LGBTQ+ zajednici, okretanje od Evropske unije ka Italiji.

Meloni je na to odgovarala praveći poređenje između svoje „Braće Italije“ i britanskih konzervativaca, te odbijala važnost profašističkih korena svoje stranke i obećala da će nastaviti da podržava politiku Zapada prema Ukrajini i da neće eksperimentisati s krhkim italijanskim finansijama. Kako N1 podseća, problem nove vladajuće koalicije biće što te stavove ne dele sve stranke, te da su druga i treća najveća partija u koaliciji dovodile u pitanje sankcije Zapada protiv Rusije, te da su njihovi lideri često izražavali svoje divljenje prema ruskom vođi Vladimiru Putinu.

Ubedljiva većina Meloni je gotovo pa izvesna, a kako će se to odraziti na politiku u Evropi ostaje da se vidi. Ono što je evidentno jeste da konzervativna desnica, sa ženskom figurom na čelu partije koja se zalaže za porodične vrednosti – postaje recept za izborni uspeh.

Naslovna fotografija: REUTERS/Yara Nardi, izvor N1.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još