Protesti širom Rusije zbog hapšenja opozicionog političara Navaljnog

Danas, dvadeset trećeg dana januara, u najmanje 85 gradova Rusije se protestuje, a sve sa jednim zahtevom – puštanje opozicionog političara, Aleksandra Navaljnog, iz zatvora. Policija je oštro reagovala i prema tvrdnjama Moscow Times-a do sada je privedeno više stotina ljudi, među kojima je i supruga Navaljnog, koja je kasnije puštena. Po izrazito hladnom vremenu hiljade građana i građanki Rusije izašlo je na ulice uprkos zabranama vlasti. Trpe velike posledice, ali ne odustaju. 

Prema najavama Gardijana, na društvenim mrežama kružili su pozivi za proteste, a vlasti su se na različite načine trudile da uguše pobunu i pre nego je počela. Zamenik ministra policije, rekao je da je moguće da se u subotu dogodi pokušaj destabilizacije zemlje. Gardijan je tvrdio su da je policija spremna za masovne proteste koji se očekuju u desetinama gradova, i da je do sada privedeno mnogo saradnika i saradnica, ali i pristalica ovog najistaknutijeg ruskog opozicionara.

Portparolka Aleksandra Navaljnog napisala je na Tviteru:

Izvor: Twitter/Kira_Yarmysh

U poslednjih nekoliko godina opozicioni lider Aleksandar Navaljni urušava sliku idealne i bezgrešne Putinove vladavine. Svoj uticaj gradio je putem društvenih mreža, obraćajući se mladima, sa oštrim kritikama na temu korupcije i zloupotreba u državnim preduzećima. Više puta je vodio velike proteste, a odgovor vlasti neretko je bilo privođenje. Osnovao je Fondaciju za borbu protiv korupcije, a pokrenuta istraga o imovini Dimitrija Medvedeva bila je povod za proteste širom Rusije.

Zabranjena mu je kandidatura na predsedničkim izborima, dok je na izborima za gradonačelnika Moskve zauzeo drugu poziciju, sa više od 27 odsto glasova. Nakon poslednjih događanja u vezi sa trovanjem, prema pisanju BBC postao je najistaknutiji protivnik predsednika Putina.

Naime, u Rusiji je trovanje kritičara i kritičarki vlasti već dugo godina sredstvo borbe protiv istih. Poslednja žrtva upravo je Navaljni, kojem je pozlilo 20. avgusta 2020. godine dok je leteo avionom. Sumnja da je otrovan, pokrenuta je nakon što su lekari saopštili da su u njegovom organizmu pronađene otrovne supstance, a on je za to optužio Kremlj. Prema rečima njegovih saradnika, ovo je već drugi put da je otrovan. Kremlj je odmah demantovao te tvrdnje. Nakon oporavka u bolnici u Berlinu, Navaljni se 17. januara vratio u Rusiju. Odmah po sletanju na moskovski aerodrom, uhapšen je.

Izvor: N1

Svetski zvaničnici i zvaničnice pozivaju na puštanje Navaljnog iz zatvora i nastavak transparentne istrage oko pokušaja ubistva, te uvode sankcije Rusiji zbog tog slučaja.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još