Protest građana zbog zagađenja u Boru

izvor: Nova.rs

U Boru je danas održan ekološki protest građana zbog učestalog prekomernog aerozagađenja, najveći do sada, koji je, prema procenama okupio od tri do četiri hiljade ljudi. Okupljeni su, na kraju protestne šetnje, poručili da „ovo nije kraj“ i da će, ako zagađenje pređe dozvoljene granice protest biti još ozbiljniji i jači. Okupljanje građana počelo je jutros u 10 časova ispred Kapije grada na “četvrtom kilometru” odakle se krenulo u protestnu šetnju gradskim ulicama.

Bor je, prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine o stanju kvaliteta vazduha, prošle godine bio jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji.
Vazduh u centru Bora je označen kao opasan po zdravlje ljudi – količina sumpor-dioksida izmerena u Gradskom parku 13 puta je bila veća iznad dozvoljenih 500 mikrograma po metru kubnom (µg/m³) tri ili više sati zaredom.

Problemi sa zagađanjem u ovom gradu pojačani su od kada je krajem 2018. godine kineska kompanija Ziđin postala većinski vlasnik RTB Bor.

“Stop zločinu nad borskom decom”, transparenti su koje nose građani u protestu protv zagađenja u Boru. Okupljeni ističu da očekuju miran protest, da na njemu nema mesta politici.

“Želimo samo čisto nebo”, poručuju građani.

Povicima: “Izlazite napolje”, deca u protestnoj šetnji pozivaju građane da im se pridruže.

Deca su uzvikivala i: “Nećemo dim” , dok su stariji učesnici protesta uzvikivali “Mi smo Borani, najjači smo najjači”.

Protestujući protiv zagađenja, građani uzvikuju i “Ua, Ziđin”.

Okupljeni su, kako javlja N1, poručili da neće odsutati od svojih zahteva – borbe za čist vazduh, ističući da je to “vapaj za životom”.

Aktivista inicijative “Mladi protiv aerozagađenja” Ilija Đuričić je istakao da je to trebalo da se desi mnogo ranije.

“Jedan od razloga zašto je ovoliko aerozagađenje jeste upravo to što institucije ne rade svoj posao”, rekao je Đuričić za N1.

Dodao je da pritisak javnosti treba da se nastavi sve dok se ne dobiju garancije da će topionica, kada ponovo počne sa radom, raditi bez da zagađuje vazduh.

“Mi nemamo elementarne osnove da dišemo čist vazduh, na tom smo nivou”, rekao je Đuričić i dodao da će doći do radikalizacije protesta ukoliko ne bude adekvatnog odgovora

Kako je Nova.rs već pisala, merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine danima beleže prekomerno zagađenje sumpor-dioskidom (SO2) u borskom gradskom parku.
Ova zagađenja se gotovo svakodnevno ponavljaju otkako je, od pre dve godine, Srbija prodala RTB Bor strateškom partneru “Ziđinu”. Zagađenje je upravo bio i razlog da gradska vlast podnese krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji “Ziđin”.

Gradska uprava Bora podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji “Ziđin” zbog višednevnog prekomernog zagađenja – prvenstveno sumpor-dioksidom, ali i drugim štetnim materijama po zdravlje stanovništva.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još