Presek nedelje: PALA DIJANA!

Dan po dan, nedelja za nedeljom… tu smo da vam sažvaćemo najvažnije teme koje su obeležile nedelju za nama. Ko je jači od Beyonce, po kome se može snimati Netflix serija, ko širi mržnju, a ko ljubav u regionu? Čitajte PRESEK NEDELJE.

NEDELJA, 10. oktobar

Foto: Instagram printscreen

Nada Topčagić jača od Beyonce

Kraj nedelje nam je doneo iste celonedeljne teme – nameštanje dokaza,  uhođenje, Stefanović, Đokići, Severina. Izdvojila se Nada Topčagić, koja je nastupala na Ibrahimovićevoj žurci u Milanu. Tom prilikom smo saznali i da živi od iznajmljivanja stana, da ima parče zemlje u Kotoru, kao i da Vučiću sprema džem od šipaka.


PONEDELJAK, 11. oktobar

Foto: AlJazeera balkans

Beograd je politički centar sveta

U sred pandemije korona virusa država nije smatrala da treba poslušati struku i skratiti radno vreme ugostiteljskih objekata. Naprotiv, produžila ga je da bi nesvrstani imali gde da večeraju kad dođu u Beograd. Tako se država diči kako smo „politički centar sveta“ i kako se treba zalagati za „političku nezavisnost“, a niti smo ikakav centar, niti smo nezavisni. Niti je pokret nesvrstanih više nesvrstan, niti ima ikakvu političku moć. Možda je vreme da naš predsednik shvati da nije onaj čije ime se zaboravilo pomenuti na šezdesetoj godišnjici okupljanja u Beogradu, kao i da je svaka politička moć na prostorima bivše Jugoslavije umrla onog trenutka kad ga je zabolela noga. Iako ALO! pokušava njih dvojicu da uporedi.


UTORAK, 12. oktobar

Foto: Nova S, youtube printscreen

Žuta Olja sabotira Lukasa

Nikad ranije nisu počeli haosi oko svake godine problematične Evrovizije. Pa tako imamo čoveka koji je već odlučio da će nas predstavljati Aca Lukas, u sukobu sa urednicom RTS-a koja, navodno, to pokušava da minira. Čovek je toliko ubeđen da je njegov kandidat pobednik, da bi bilo kakve promene u načinu biranja predstavnika bile ništa drugo do „miniranje“ od strane Olje, koja je, naravno kako piše Alo! na naslovnoj – žuta. Pošto je Lukas, ipak, miljenik vlasti i njima bliskih ljudi, oni koji su protiv njega su žuti. Ima smisla, ne? Elem, a da se mi zapitamo jedno – zašto uopšte bilo koja privatna firma ima udeo na festivalu koji je selekcioni za evropsko takmičenje za koje ekskluzivno pravo biranja kandidata ima isključivo javni servis? Ako „Beovizija“ nije toliko državna i nacionalna, kao što smo znali da nije – onda zaista i treba da „ode u istoriju“ i da se predstavnik bira na takmičenju koje će organizovati javni servis, a ne da frontmeni privatnih kompanija koji drže festival mogu da lobiraju svoje kandidate.

I da, saberite se – one sekunde kada u Evropi saznaju ko je Lukas i kakve je izjave davao o LGBT populaciji, a saznaće, biće prvi, ali od pozadi. A dok smo kod stvari „od pozadi“, pošto se sećamo da ga je jako traumatizovalo nešto „od pozadi“ što je navodno video na nekom Prajdu, zar se ne plaši da će ga Evrovizija retraumatizovati ako vidi dva geja? A videće dve hiljade i dva.


SREDA, 13. oktobar

Foto: Nova S, youtube printscreen

Svaki drugi mafijaš u Srbiji dobio orden SPC

Godine 2019. ovo je izgovorio Patrijarh Porfirije, tada mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Godine 2021. upravo on je uručio orden Svetog Save drugog reda glavnom i odgovornom uredniku Večernjih novosti, vlasniku nedeljnika „Pečat“, predsedniku FK Partizan i nekadašnjem šefu Miloševićeve propagande – Miloradu Vučeliću.

„Za to ko je dobio orden, ko nije dobio orden, svaki drugi mafijaš u Srbiji je dobio orden SPC-a. Ordenje ne znači ništa, ordenje je toliko devalviralo“, izjava je koju je objavila Nova.rs, šest dana nakon što je patrijarh uručio pomenuti orden. U obrazloženju stoji „za višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina”. Ovo satira nije, a u nekom drugom, smislenijem svetu – bila bi. Ostaje neodgovoreno samo jedno pitanje – da li dodela ovog ordena potvrđuje prethodnu tezu patrijarha, ili je demantuje?


ČETVRTAK, 14. oktobar

Izvor fotografije: Nova.rs

Šiptari pucali na goloruki narod

Uz ovaj naslov Informera stoji i odgovor predsednika Vučića: „Niko neće ubijati Srbe“. Da li samo meni zvoni u glavi „Vas niko neće da bije, vama dlaka sa glave neće da fali“? U poslednjoj deceniji dvadesetog veka, zaista, nisu falile dlake – falile su glave. Zato nas ovog puta, vala, iskulirajte!

Iskulirajte nas sa ratnohuškaškom retorikom, iskulirajte nas sa napadima na novinare, iskulirajte nas sa fabrikovanjem mržnje i kreiranjem neprijatelja, iskulirajte nas sa zveckanjem oružja. Nismo, nadam se, više toliko glupi. Kada je jedan iz prošlosti bio na korak da izgubi vlast – izazvao je rat. Nećemo dozvoliti da se istorija ponovi.


PETAK, 15. oktobar

Foto: Nova.rs

Tanja i Draško u tajnoj vezi

I dok svi tabloidi pišu o „prolivenoj krvi“ i „ratu na pomolu“, koji će naravno sprečiti Putin – Objektiv promoviše ljubav u regionu. Na naslovnoj strani veza srpske pevačice i banjalučkog gradonačelnika. Navodno, priča je krenula od Jovane Jeremić koja je izjavila u emisiji „Paparaco lov“: „Evo ekskluzive. Čula sam da je jedan mladi političar bio s Tanjom u tajnoj ljubavnoj vezi. Nije iz Srbije, iz Bosne je, i nije Dodik. Ko je?“, ne otkrivši ime. Usledila je pomama u tablidima, kao i gomila rasističkih komentara na mrežama, poput „Ovo je neviđeni blam za jednog političara da se spanđa sa onom. Šta, kao, nemaš sreće u ljubavi pa skidaš čini s Tanjom?“ – koje tabloidi nisu propustili da prenesu. Možda da promenimo malo ovu Jovaninu izjavu: „U tabloidima zaposlen/a je, novinar nije. Ko je?“. Svaki odgovor koji date – verovatno je tačan.


SUBOTA, 16. oktobar

Foto: Danas

Uhapšena Dijana Hrkalović

I kako se to obično desi – uvek udarna vest dođe za vikend. Kako piše Informer, Dijana je „sarađivala sa koljačima“, pomagala klanu Velje nevolje, a policija tvrdi da „nikad neće izaći iz zatvora“. Hrkalović je, navodno, uklanjala dokaze čime je oslobodila nekoliko otuženih za različite zločine (ne mogu baš da se dogovore o kome se radi, svaki tabloid piše svoje), a Novosti „otkrivaju“ (ali sa upitnikom, jer moraju da se ograde kad pišu stvari koje ne mogu da dokažu) – da je umešana i u aferu Jovanjica (znak upitnika). Takođe, advokat je ubijen jer je rekao da se Hrkalović slikala u halterima i tangama, a Kurir kaže i kako je pola para išlo njoj, a pola ministru. Na kraju, omiljeni naslov: „Velja u panici: stigla nam je Diksi, sad je kraj“. Pozovite Netflix, ovo je materijal za njih.

Do sledeće nedelje…

Izvori: naslovne strane domaćih medija: naslovnestrane365 Instagram

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još