Presek nedelje: Konj i orao

Ljudi moji, šta sam ja sve danas pročitao. I opet ostao dovoljno normalan da ovaj tekst privedem kraju. Ja se iskreno nadam da vi ovo čitate, jer ozbiljno ugrožavam svoje mentalno zdravlje svakog vikenda zbog vas.

NEDELJA, 24. oktobar

Foto: Facebook / izvor Nova.rs

Goran Džonić

Lice koje je obeležilo celu nedelju. I koje je bacilo u drugi plan čak i Dijanu Hrkalović i Danila Vučića. A kako kažu, kad se samo piše o jednoj stvari – zapitajmo se šta prolazi ispod radara. Možda čudan sporazum sa opozicijom, možda to da smo zemlja sa najzagađenijim vazduhom na svetu… a možda i nešto što sad i ne percipiramo.

A sve naslovnice redom pišu zašto je ubio Đokiće, šta ga je otkrilo, kako je ridao na sahrani, da li je ucenjen ili ne… detalj za detaljem. Crime story, iz minuta u minut.


PONEDELJAK, 25. oktobar

Izvor: CNN, youtube printscreen

Pripremao se atentat na Vučića

Izjavljeno na Pinku, preneto na naslovnici Kurira, Večernjih novosti i Objektiva. Dokazi nisu potrebni, procesuiranje ili optužnice takođe, dovoljno je da postoji stoprocentno uverenje, pa na svakih par meseci da se izađe sa tom tezom. Uz obavezno naglašavanje kako je stvorena takva klima da bi atentat bio „nešto normalno“ jer su mediji pisali o Vučićevoj porodici kao „kriminalcima“.

Priča tu premijerka i o „narativu protiv predsednika“ koji kreiraju „strani mediji“. Šta je sa narativom domaćih medija koji se hvale uskom saradnjom sa državnim vrhom, a direktno crtaju metu na čelu nezavisnim novinarima? Ili misicama. O tim atmosferama normalizovanog linča nemate saznanja?


UTORAK, 26. oktobar

Foto: Youtube printscreen / Izvor: Kurir

Kako je Mika zlostavljao svoje učesnice

Na sred naslovne strane Blica – ekskluzivni detalji optužnice. I bukvalno, detalji. Nije bitno što je proces u toku. Nije bitno što ti „ekskluzivni detalji“ retraumatizuju žrtve. Nije bitno šta će uslediti u komentarima i kako će to uticati na proces i na to da li će neka naredna žrtva progovoriti.
Da mi iskopamo „ekskluzivu“, da je bacimo na naslovnu stranu i podignemo tiraž i skupimo klikove. „Novinari“.


SREDA, 27. oktobar

Foto: N1, youtube printscreen

Antivakseri proganjaju lekare ispred kuća

E vala, zaista, ljudi, naučite prvo ko je i šta je bio Mengele. I ne brukajte se sa onim trakama i Aušvicom. Ne brukajte se i ne pljujte po žrtvama najgnusnijeg zločina. Ako vam osećaj za sramotu nisu ubili lekovi za konje. Ako jesu, možda ga izleči Pavlovićeva mast.


ČETVRTAK, 28. oktobar

Foto: Printscreen / izvor: Novosti.rs

Misica pokazala znak Velike Albanije

Naša misica pokazivala orla. A njihova uzvratila sa tri prsta. I zamislite, nijedna od njih nije pokazala znak nijedne „velike“ države, niti pljuvala po svom narodu. Šokantno?

„Orao“ je „Velika Albanija“, isto koliko su i „tri prsta“ „Velika Srbija“. Informišite se prvo o istoriji i simbolima neke zemlje, pre nego što donosite svoje zaključke na osnovu toga što je možda neko nekad neki simbol iskoristio za nešto. Šta su sve radili „naši“ uz podignuta tri prsta, trebalo bi ruke da nam budu konstantno u rukavicama. Ni prekoputa nije mnogo drugačije.

I ne, ne očekujem da tabloidi išta istraže, oni samo lepe metu na čelo“ i to je dovoljno. Ali to već nije atmosfera normalizovanog linča, da bi se „premijerka svih građana Srbije“ i njom pozabavila. Jer, ovo su „naši“.


PETAK, 29. oktobar

Foto: N1, youtube printscreen

Narko-bos podržao Đilasa i Jeremića

Pročitam naslov i zaista budem u fazonu – šta reći, koju poruku poslati, kome? Nego, jel taj narko bos otvorio neki kafić? Mislim ono, kad već podržava opoziciju bar da im sredi da imaju gde da popiju kafu.
Ne, zaista, čitanje tabloida zaista počinje loše da utiče na moje mentalno zdravlje.
Svaka čast onome ko ovo može svakog dana.


SUBOTA, 30. oktobar

Sumnjaju u vakcine, a veruju u stočni lek

Izvor: BBC

E vala, zaista, ovo ne mogu da razumem. A zašto ne mogu i NEĆU da ove ljude razumem, detaljno sam napisao u tekstu Ne, neću da „razumem“ ljude koji piju lekove za konje. Pa da se ne ponavljam.

Do sledeće nedelje…

Izvori: naslovne strane domaćih medija: naslovnestrane365 Instagram

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još