Poslednji dan trke u Americi neizvesnije nego ikad

izvor: americki-izbori.rs

Demokratski predsednički kandidat, Džo Bajden, prema istraživanjima javnog mnjenja u poslednji dan kampanje ulazi sa značajnom prednošću, kako na nacionalnom nivou, tako i u većini kolebljivih država, što mu otvara nekoliko putanja do Bele kuće – uključujući i put kroz Sunčani pojas i Srednji zapad. Ovakve brojke nesumnjivo ulivaju samopouzdanje demokratama, a smatra se da bi dobri rezultati u saveznim državama kao što su Arizona, Florida, Džordžija ili Severna Karolina u utorak uveče nagovestili i Bajdenovu pobedu, s obzirom da će brojanje glasova u nekim zemljama Srednjeg zapada kao što su Mičigen i Viskonsin ove godine potrajati duže zbog glasanja poštom.

Pa ipak, činjenica je da i Donald Tramp ima svoj put do osvajanja neophodnih 270 elektorskih glasova, koji bi pre svega podrazumevao dobre rezultate u kolebljivim državama u kojima je odneo pobedu 2016. godine. Tramp ne sme da izgubi države kao što su Florida, Džordžija ili Severna Karolina, a zatim se sa Bajdenom mora boriti za Pensilvaniju i države Srednjeg zapada, koje su bile presudne za njegovu pobedu nad Hilari Klinton pre četiri godine. S druge strane, viši savetnik Trampove kampanje, Džejson Miler je za ABC News izjavio da veruje da put Trampove pobede ide kroz države Sunčanog pojasa, naglasivši da veruje u pobedu u Arizoni, ali ukoliko do nje ipak ne dođe, očekuje pobede u Nevadi i Mičigenu. Ne treba odbaciti mogućnost preokreta u izbornoj noći, posebno u ovim državama, ali i kada se uzme u obzir da većina republikanaca i čeka 3. novembar da bi izašla na glasanje za predsedničkog kandidata.

Da su iznenađenja moguća, nagoveštava i istraživanje koje je sprovedeno u Ajovi od strane Selzer & Coa po kome Tramp u ovoj saveznoj državi uživa prednost od čak 7% (48% prema 41%) u odnosu na demokratskog kandidata. Iako je prema prosečnim istraživanjima u Ajovi Tramp u prednosti dva procenta, ovaj rezultat nikako ne treba zanemariti: ukazuje na potencijalna značajnija odstupanja kada su u pitanju istraživanja javnog mnjenja, ali i, ukoliko je tačno, nagoveštava znatno neizvesniju trku nego što mnogi očekuju. Kako navodi Hari Enten u analizi za CNN, postoji još jedan razlog zbog koga baš ovo istraživanje uliva žmarce demokratama: pre četiri godine, konačno Selzer istraživanje pokazivalo je Trampovu prednost od 7% u Ajovi, da bi on u ovoj saveznoj državi odneo pobedu sa 9% prednosti.

Koliko je ovo istraživanje pouzdano, moći ćemo proceniti tek nakon izbora. Kao još jedan primer neočekivanog (a moguće i netačnog) istraživanja javnog mnjenja može se navesti i istraživanje ABC News/Washington Post prema kome Bajden uživa čak 17% prednosti u Viskonsinu, razliku koja je za mnoge nezamisliva.

Istraživanja javnog mnjenja su pogrešiva i nema sumnje da je istina negde između. Prostora za iznenađenja još ima iako smo samo nekoliko sati daleko od izbornog dana, zbog čega će biti posebno zanimljivo pratiti ovogodišnje brojanje glasova.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još