Podsetnik: Da li ste obavile samopregled dojke?

foto / DokTok

Svake godine 20. marta obeležava se Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u susret ovom danu, podsećamo vas da ako to već niste učinile, odvojite vreme za sebe i uradite samopregled dojke kao prvi korak u redovnoj brizi za svoje zdravlje!

Evo kako da lako i pravilno obavite samopregled..

Samopregled dojki se radi jednom mesečno u periodu između 5. i 12. dana od poslednjeg dana menstruacije kada su dojke hormonski „mirne tj. kada je najmanja osetljivost dojki. Kod žena koji nemaju ciklus savetujemo da izaberu jedan dan u mesecu za samopregled dojki.

Preporuka je i da se samopregled obavlja tokom i nakon tuširanja jer voda i sapunica omekšavaju kožu što olakšava samopregled, odnosno bolje se opipavaju promene na dojkama.

Samopregled se obavlja i u ležećem položaju jer se mlečna žlezda razlije preko zida grudnog koša i bolje se opipavaju promene koje se nalaze u donjim delovima dojke, za razliku od stojećeg i sedećeg položaja gde se bolje opipavaju promene u gornjim delovima dojki.

Kako izgleda samopregled dojki?

Samopregled možemo vršiti u stojećem i ležećem položaju.

Stojeći položaj

Ispred ogledala, postavimo ruke pored tela, na bokove kao i iznad glave i opisujemo kožu i bradavicu jer se ovaj način, promene lakše uočavaju.

Podignemo jednu ruku iznad glave, a drugom rukom kružnim pokretima opipavamo sve delove dojke.

Desnom rukom opipavamo levu dojku i levom rukom opipavamo desnu dojku.

Potrebno je šakom ili dve trećine prstiju opipavati dojku, a ne vrhovima prstiju, kako bi se dobio osećaj trodimenzionalnosti uočljive promene.

Ležeći položaj

U ležećem položaju podignitu ruku iznad glave i postaviti jastuk ili peškir ispod lopatice, a suprotnom rukom opipavate sve delove dojke, uključujući i pazuh. Takođe, desnom rukom opipava se leva dojka i suprotno.

Ležeći položaj je bolji za opipavanje većih (voluminoznijih) dojki jer se žlezda razlije preko zida grudnog koša.

U ležećem položaju se bolje opipavaju promene u donjim delovima dojke za razliku od stojećeg ili sedećeg položaja kada se lakše opipavaju promene u gornjim delovima dojke.

Na kraju pregleda potrebno je lagano pritisnuti obe bradavice radi prisustva iscedka ili tečnosti.

Tokom pregleda ako primetite bilo kakve promene, obavezno se javite Vašem lekaru.

Samopregled i menstrualni ciklus

Žene sa menstrualnim ciklusom – Zbog normalnih hormonalnih promena koje utiču na tkivo dojke potrebno je izabrati isti dan u mesecu kako bi se uočile normalne promena koje se dešavaju u tkivu dojke.

Žene u premenopauzi – Preporuka je da se samopregled obavlja pred kraj menstrualnog ciklusa jer tada hormonalne promene najmanje utiču na tkivo dojke i u tom periodu su dojke najmanje osetljive.

Žene u menopauzi – Potrebno je izabrati jedan dan u mesecu i ponavljati samopregled svakog meseca.

Šta se opisuje samopregledom dojki?

Samopregledom dojki opisujemo: 

  • oblik,
  • veličinu,
  • simetričnost,
  • deformitete kože,
  • položenost areole
  • i bradavice

Samopregled nije zamena za ultrazvuk ili mamografiju.

Kada žena napuni 30 godina potrebno je jednom godišnje da uradi ultrazvuk dojki, a preko 40. godine jednom u dve godine mamografiju. Sasvim male promene na dojkama nije moguće opipati samopregledom niti je moguće iskusan hirurg da primeti, tako da je važno da se urade radiološki pregledi.

Uzrok nastanka karcinoma dojke je i dalje nepoznat. Stručnjaci misle da su najverovatniji uzročnici promene u genetskom sastavu, načinu života i okruženje u kome živimo. Preporuke su osim samopregleda, radiološkog praćenja, redovna fizička aktivnost, mediteranska ishrana bogata ribom, maslinovim uljem, orašastim plodovima, mahunarki, voćem I povrćem. Izbegavanje hormonske terapije i alkohola.

Zoomer se zahvaljuje platformi DokTok na dozvoli da prenese ovaj tekst.

Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još