OSKAR 2024.: Barbi, izvini opet

Juče su zvanično objavljene nominacije za prestižnu nagradu „Oskar“. Oskari će biti dodeljeni 10. marta u Los Anđelesu, dok će domaćin ceremonije dodele Oskara po četvrti put biti komičar i voditelj Džimi Kimel.

Lista nominovanih izazvala je veliku pažnju šire javnosti. Zašto? Pa možda zato što su prvi put za najbolji film nominovana 3 filma koji su režirale 3 žene i prvi put native American glumice za najbolju žensku ulogu. Ili možda zato što Margot Robbie nije našla na listi nominacija za najbolju žensku ulogu za film „Barbie“, dok se Ryan Gosling našao na listi nominacija za najbolju SPOREDNU mušku ulogu za film „Barbie“?


Ono što je novina u ovogodišnjoj dodeli Oskara, jeste promena pravila u broju nominacija. Naime, ove godine dozvoljeno je da se čak 10 nominacija nađe na listi u kategoriji najbolji film.

Takođe, ove godine posvećena je velika pažnja tome da u trci za Oskara za najbolji film budu uključene rasne i etničke grupe koje nisu dovoljno predstavljene, kao i žene i LGBT osobe.

Onaj ko definitvno predvodi u ovoj trci jeste film „Openhajmer“ sa čak 13 nominacija u svim glavnim kategorijama. Drugoplasirano ostvarenje po broju nominacija jeste „Poor Things“ sa 11 nominacija, a iza se redom nalaze „Killers of the Flower Moon“ (10 nominacija), „Barbie“ (8 nominacija) i „Maestro“ (7 nominacija). Sa po pet nominacija nalaze se filmovi „American Fiction“, „Anatomy of a Fall“, „The Holdovers“ i „The Zone of Interest“.

Fotografija: bbc.com/getty images

Ako bi nastavili da ovaj tekst pišemo po našim ličnim uverenjima, proglasili biste nas za subjektivne. Zato, hajde da vidimo šta društvo ima da kaže na ove nominacije. Kad kažemo društvo, mislimo na Twitter (a.k.a X).

Ako vas zanimaju sve nominacije po kategorijama, kliknite ovde.

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još