Novi selektor – nova nada

Pre par dana mediji su objavili vest da će novi selektor srpske fudbalske reprezentacije biti niko drugi do legendarni Dragan Stojković Piksi.

O njegovim fudbalerskim uspesima naveliko se već pisalo, još više pričalo, ali on ovoga puta u reprezentaciju ne dolazi kao fudbaler već kao selektor, pa ćemo zato razmotriti njegovu dosadašnju trenersku karijeru. Prvi klub koji je trenirao je Nagoja iz Japana. U prvoj sezoni, 2007/08, sa tim klubom postigao je treće mesto u ligi, a u trećoj i titulu šampiona. Nagoju napušta 2013., a 2015. dolazi u kineski Guangdžou R.F. Sa njima mu je najveći uspeh peto mesto u ligi. Ugovor koji je trebalo da traje do proleća ove godine Guangdžou raskida na zimu 2019. godine. On ipak ostaje zapamćen i kao trener koji se najduže zardžao na toj poziciji u istoriji kluba.

Dobar trener treba osim što je vrsni poznavalac svog sporta da bude i dobar pedagog, odnosno da zna kada, kako i koga pohvaliti ili izgrditi, kako naći prostora za svakog igrača istovremeno ne gubeći iz vida celokupan tim i na kraju kako uspostaviti autoritet ali ostati pristupačan. Uz sve to treba uzeti i širi kontekst u obzir, kao što su očekivanja javnosti, menadžera i mnogih drugih. Svakako ne mali zalogaj, a pogotovo ne u kontekstu reprezentacije, u kojoj postoji znatno manje vremena za rad u odnosu na klubski fudbal.

Na osnovu dosadašnjih intervjua, kao i uspeha, našeg novog selektora optimizam da je on dorastao zadatku deluje opravdano. Da li je to tako ostaje da sačekamo i vidimo.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još