’’Nećemo biti krave muzare’’: studenti i studentkinje u UK planiraju najveći štrajk zbog stanarina u proteklih 40 godina

Besni zbog plaćanja domova koje ne mogu da koriste, stanari i stanarke zahtevaju preduzimanje konkretnih mera od strane Univerziteta.

Zbog rastućeg besa usled strogih zatvaranja studentskih domova, realnih izgleda plaćanja soba u kojima niko ne živi i male količine predavanja koja će se odvijati uživo kada se studenti i studentkinje vrate na Univerzitete naredne godine, studenti aktivisti i studentkinje aktivistkinje u Ujedinjenom Kraljevstvu pripremaju se za najveći talas štrajkova zbog studentske stanarine u poslednje četiri decenije.

Barem 20 štrajkova zbog stanarine su u procesu organizacije ili su trenutno aktuelni na kampusima, dok se aktivistima i aktivistkinjama na Univerzitetima u Oksford i Saseksu pridružuju stotine studenata i studentkinja u susret početku novog semestra. Druge institucije koji pripremaju slične akcije su Goldsmits, Univerzitet u Londonu, kao i Univerziteti Edinburg i Kembridž.

Metju Li iz Rent Strajka (Rent Strike), gresruts (grassroots) inicijative koje koordiniše mnoge od kampanja, izjavio je da studenti i studentkinje ne žele da nastave da trpe univerziete koji ih tretiraju kao krave muzare, pogotovo u sred pandemije, u uslovima u kojima su život na kampusu i predavanja uživo značajno limitirani. ’’Ovo je najveći talas ratobornosti po pitanju studenstkih stanarina u poslednjih četrdeset godina’’, rekao je Li.

’’Poslednji put se otpor ovih razmera desio sredinom 1970-ih’’.

Aktivisti i aktivistkinje duž zemlje nadaju se istoj uspešnosti kakvu je imao masovni štrajk zbog stanarine na Univerzitetu u Mančesteru, koji je prošlog meseca izdvejstovavo smanjenje od 30% na ranije utvrđene cene stanarina u studentskim domovima, a koje će važiti u predstojećem semestru. Međutim, studenti i studentkinje prve godine koji su organizovali akciju, odlučni su u svom nastojanju da se udruže sa drugim univerzitetima i zahtevaju smanjenja stanarine za celu narednu akademsku godinu. Broj studenata i studentkinja koji se zavetovao da neće platiti stanarinu se utrostručio, a gotovo 600 studenata i studentkinja spremno je za štrajk u januaru.

’’Mi ćemo odbiti da platimo stanarinu’’, rekao je Ben MekGoven, jedan od organizatora sa Univerziteta u Mančesteru, koji do sada i dalje nije imao predavanja uživo: ’’Pomoći ćemo drugim univerzitetima sa organizovanjem štrajkova zato što svaki student i studentkinja u državi zaslužuju smanjenje stanarine’’.

U ovom gradu pokret raste još od kada su prošlog meseca stotine stanara i stanarki srušili ograde koje je univerzitet podigao kako bi, prema njihovim izjavama, sprečio slobodno kretanje po kampusu sa ciljem da se zaustavi širenje virusa.

MekGoven je izjavio da studenti i studentkinje očekuju da će smanjenje zakupnine pokriti trošak predviđen postepenim povratkom koji je vlada naložila, a koji podrazumeva da studenti i studentkinje koji pohađaju kurseve bez praktičnih obaveza imaju period od pet nedelja za povratak.

’’Studenti ne treba da plaćaju dom kada nisu tu’’

Gotovo 200 studenata i studentkinja se zavetovalo da će odbiti da plati stanarinu u Saseksu. ’’Za 24 sata sakupili smo 198 imena’’, rekla je Eli Konkanon iz Unije Stanara Saseksa. ’’Studenti postaju očajni jer će ostati sa jako malo novca tokom božićnog perioda’’. Konkanon je dodala da nije bilo dovoljno podrške za nove studente i studentkinje koji imaju probleme da se upoznaju i povežu sa drugima u kontekstu zatvorenih kampusa, niti je bilo nastojanja da im se pomogne da pronađu honorarne poslove koji su svakako deficitarni.

’’Puno je studenata i studentkinja u teškim situacijama… a već mesecima službe za mentalno zdravlje nisu dostupne’’

Na Kembridžu je više od 400 studenata i studentkinja obećalo da će se priključiti štrajku usled besa zbog otpuštanja na koledžima. ’’Koledži su toliko bogati da apsolutno imaju sredstava da smanje iznos stanarine i osiguraju zaposlene da neće biti otpušteni’’, rekla je Laura Huon iz Rent Strajk Kembridža. ’’Ipak, oni uporno stavljaju profit ispred blagostanja studenata i studentkinja i zaposlenih. Ponašaju se kao da je u pitanju biznis – ovo je postalo posebno vidljivo u kontekstu pandemije.’’

Houn je istakla da su štrajkovi koji se dešavaju duž zemlje usmereni na probleme koji prevazilaze opsege pandemije. ’’Obrazovni sistem treba da stavi na prvo mesto blagostanje studenata i studentkinja i zaposlenih, ali univerziteti neće doći do ovog zaključka samostalno. Studenti i studentkinje moraju da ih nateraju da ih slušaju, a stanarina je najmoćnija strateška prednost koju imamo’’.

Najveći štrajk zbog stanarine u Ujedinjenom Kraljevstvu dešava se na Univerzitetu u Bristolu, gde preko 1400 studenata i studentkinja zahteva smanjenje rente, veću podršku i oslobađanje od zakupnog ugovora bez novčanih sankcija. Planiraju da nastave sa akcijama sledećeg semestra, a tokom poslednjih nedelja priključilo im se još 200 studenata i studentkinja.

’’Pokret štrajkova zbog cena stanarina se zahuhtava duž cele države’’, rekla je Sarinia Tambiradža, jedna od štrajkačica iz univerzitetskih domova koja je na prvoj godini studija. ’’Nastavićemo da se borimo za smanjenje od 30% tokom cele akademske godine’’.

Predsednica Nacionalne unije studenata Larisa Kenedi rekla je da su studenti i studentkinje ohrabrivani od strane Univerziteta da se usele u domove upravo zbog toga što su Univerziteti u velikoj meri postali zavisni od školarina i zakupnina. ’’Studente i studentkinje su lagali’’, rekla je ona.

’’Rečeno nam je da će kampusi biti bezbedni i da će se nastava odvijati uživo, međutim, samo par dana nakon što su studenti i studentkinje došli, obznanjeno je da se nastava u potpunosti dešava onlajn, ili da se sve što prevazilazi trajanje od dva sata prebacuje onlajn. Razumljivo, studenti i studentkinje se osećaju kao da su zatočeni na kampusima kako bi Univerziteti ubirali novac od stanarina i taksa.’’

Kenedi je istakla da rastuće nezadovoljstvo predstavlja ’’vrlo jasno odbijanje’’ modela finansiranja visokog obrazovanja koji je uveden nakon 2012. godine, a koji zahteva da univerziteti generišu veći deo svojih prihoda od studenata i studentkinja, kako bi nadoknadili smanjeno finansiranje od strane centralne vlade. ’’Univerziteti su se pretvorili u ogromne stanodavce, koji sakupljaju milione funti od rente svake godine’’, rekla je. ’’Ogroman deo neadekvatne podrške za održavanje sa kojom se studenti i studentkinje susreću sliva se upravo ovim institucionalnim vlastelinima.’’

Istraživanje koje je sproveo NUS je pokazalo da prosečna stanarina studentskog smeštaja sačinjava 73% studentskog kredita u 2018. godini, u odnosu na 58% koji je sačinjavala 2012. godine. Univeziteti su prošle akademske godine od stambenih poslova generisali zaradu od 1.9 milijardi funti.

Univerzitet u Bristolu izjavio je da će studentima i studentkinjama ponuditi popust na stanarinu u iznosu od 30%, u trajanju od sedam nedelja, a u vezi sa odlukom o postepenom povratku u 2021. godini, kao i mogućnost oslobođenja ugovornih obevaza na stanarinu bez novčanih kazni za studente i studentkinje čije je zdravlje narušeno.

Potparol Univerziteta u Mančesteru izjavio je:

’’Univerzitet neće moći da obezbedi dalja smanjenja, ali studenti i studentkinje mogu da raskinu ugovore o stanarini bez novčane kazne.’’

Univerzitet u Saseksu izjavio je da osoblje radi neumorno kako bi obezbedilo da život na kampusu može da se odvija tokom pandemije. Univerzitet u Kembridžu izjavio je da većina studenata i studentkinja ceni obrazovanje visokog kvaliteta koje je institucija pružila.

Fotografija: Christopher Furlong/Getty

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još