Nastavak „Elite”: od krimi trilera do erotske drame

Desila se sezona pet.
Ovaj tekst će sadržati spojlere, ali možete ih slobodno pročitati jer vam neće otkriti radnju – koje nema.

Koji je ovo žanr?

Na prvom mestu, u sezoni pet nije moguće odrediti kom žanru serija pripada. Da li je to teen drama? Krimi serija? Dug i jako skup erotski film? Teško je odrediti.

I dok je u prethodnim sezonama fokus bio na krimi-misteriji, manje ili više uspešno u zavisnosti od sezone, u petoj sezoni toga nema. Da, Armandovo ubistvo nije razjašnjeno i serija počinje scenom gde još jedno telo pliva u bazenu – ali onda se na to telo gotovo i zaboravi do polovine sezone. Umesto da nas drže fokusiranim na misteriju, dok se kroz flešbekove klupko odmotava (kao što to odlično rade u prvoj sezoni i malo manje odlično u ostalim), sada imamo linearnu priču koja je nastavila tamo gde je stala prethodna sezona. Da, bace koji flešbek, ali bez neke svrhe. Priča oko ubistva dobija dodatne, ne previše povezane detalje, vrte se oko SIM kartice za koju više nije sigurno ko je sve prekopirao, zapleti se dogode i završe u jednoj epizodi i već u sledećoj stiže potpuno drugi narativ. A telo koje pluta, na kraju, nije ni moralo da pluta. Bukvalno se nije desilo ništa i kad pogledamo tačku gde sezona počne, a gde se završava, priča nije mnogo odmakla. Sve što se desilo je dugački niz seks afera, žurki i bahanalija.

Foto: Netflix, Elite Season 5 official trailer, youtube printscreen

Kreiranje likova

Iako smo i u petoj sezoni ostali bez mnogo dragih likova, meni je bila lakša za praćenje nego prethodna. U prethodnoj su likovi izlazili iz serije, dok su svi koji su ulazili bili potpuno novi i nije ih bilo lako prihvatiti. Sada je primarni fokus na onima koji više nisu toliko novi i koje smo, koliko-toliko, stigli bar da upoznamo, ako ne i zavolimo. Međutim, njihovi narativi, najblaže rečeno, nemaju nikakvu logiku.

Nakon što je veliki deo radnje prethodne sezone potrošen na trougao Ander – Omar – Patrik, Ander izlazi iz serije, dok Omar i Patrik – ništa. Sezona kreće eksplicitnim scenama njihovog seksa koji je, ispostaviće se, tu radi senzacije. Iako deluje kao da je Omar Patriku sigurna luka u koju ide da se ispovedi (uz seks) kada ga tatica iznervira, pet minuta kasnije svaki odnos između njih dvoje prestaje. Zapravo, čitav lik Omara postaje potpuno sporedan i od nosećeg lika, muslimanskog gej mladića koji se bori protiv celog društva – on je samo neki namrgođeni šef restorana koji povremeno trči gore-dole, ako ga neko iscima. Njegovi roditelji, koji su sa mnogo muke prihvatili seksualnost svog sina na kraju prethodne sezone, misteriozno nestaju i više se ne pominju. Jedino što je ostalo od celog Omarovog lika su obrve.

Vodeći lik je Samuel, ali je to lik koji je u potpunosti bez inicijative i samo reaguje na okolnosti u koje ga stavi najčešće direktor škole i nesuđeni tast. Patrik dobija narativ nesrećnog mladića koji kroz seksualne bahanalije kompenzuje nedostatak ljubavi (kako partnerske, tako i očeve), a koji narativ dobija Ari – ne mogu najbolje da razumem. Kroz celu sezonu ne znam šta se sa njom dešavalo, osim što je povremeno imala seks. Možda nisam dovoljno pažljivo gledao. Rebeka i Mensi su i dalje u on/off fazi, kroz celu sezonu, dok Kajetana samo pokušava da se otkači od Filipa.

Foto: Netflix, Elite Season 5 official trailer, youtube printscreen

I tako dolazimo do Filipa.

Zapravo, jedini lik koji će imati neki narativ jeste Filip i dvoje novih likova koji se priključuju u ovoj sezoni. Filip se, kao što znamo iz prethodne sezone, suočio sa optužbama za silovanje u prošlosti, a pokušao je to da uradi i Kajetani. Neko će reći, seksualni predator i recidivista. E, u novoj sezoni, on je osoba koja trpi kenselovanje u školi nakon što jedna od njegovih žrtvi o tome javno govori. U njegovu odbranu staje Kajetana, kao i Isadora – nova devojka u školi, influenserka i DJ-ica sa milion pratilaca i kraljica Ibice. Kroz celu sezonu, scenaristi pokušavaju da Filipa i Isadoru učine dopadljivim, ujedno pokušavajući da Filipu daju narativ iskupljenja za prethodne postupke (ovaj narativ u kome nasilnik može da se promeni i da ga ne treba dehumanizovati sve je češći nakon što je #metoo ušao u kinematografiju). Isadora je, dakle, kraljica škole, kao i Patrik duboko nesrećna i usamljena što kompenzuje socijalnim kapitalom koji joj daje novac i konzumiranje različitih supstanci. Međutim, iako pokušavaju da razviju njen lik – na kraju će se ispostaviti da je ona samo tu kao neko ko će biti potpora Filipu u njegovoj promeni od nasilnika do heroja. Naime, ona je zaljubljena u Filipa i sve što radi u seriji se vrti isključivo oko njega, ali na jednom od ludih privatnih aftera Isadora biva silovana od strane trojice od pet prisutnih kolega, u čemu ne učestvuju samo dvojica, od kojih je jedan Filip. Filip tada postaje njen spasilac, koji će joj pružiti podršku i ubediti je da silovanje prijavi. Kompletan narativ oko jednog ženskog lika, njen background, psihološka stanja i postupci kulminira scenom grupnog silovanja koja na kraju ispadne samo potporna priča za osnovni narativ o muškarcu – narativ promene od seksualnog predatora do heroja. Epik fejl.

Foto: Netflix, Elite Season 5 official trailer, youtube printscreen

Narativ o samospoznaji

Drugi novi lik uveden je da prati Patrika, čija psihološka i emotivna stanja čine najveći deo serije, ili bar onaj najupadljiviji. U pitanju je zgodni sportista Ivan, koji je strejt, ali flertuje sa Patrikom i Patrik se ludo zaljubljuje u njega. Toliko ludo da će se kresnuti sa njegovim ocem, poznatim fudbalerom koji nije izašao iz ormana, da bi mu se osvetio. Dok će Ivan u želji da eksperimentiše imati jednu od najdužih i najdetaljnijih gej seks scena ikada sa Patrikom, da bi onda skontao da mu se ipak sviđa njegova sestra, koja s njim vara Samuela dok ga Ivan vadi iz zatvora. I tako tu nastaje jedan čudni četvorougao/petougao iz koga na kraju možemo da izvučemo samo dve prilično emotivne priče o samospoznaji i samoprihvatanju – jedna je kaming out priča mačo fudbalera koji prihvata svoju dugo potiskivanu seksualnost, dok je druga priča njegovog sina i proces istraživanja i prihvatanja seksualnosti. Da li su i ove priče odlično napisane – nisu. Ali bar u odnosu na sve ostalo imaju nekog smisla.

Foto: Netflix, Elite Season 5 official trailer, youtube printscreen

U seriju će, u jednom trenutku, ući još jedan novi lik – Bilal, imigrant koga maltretira mafija i kome Omar pomaže. Međutim, osim što će Bilal da nervira Samuela jer krade da bi preživeo (čime se uspostavlja stereotip o migrantima koji kradu, a pritom je Bilal sada jedini lik u seriji koji nije belac), o njemu ništa više ne saznajemo. Pojaviće se par puta, ali to neće uticati na radnju serije. Da li za njega postoji neki plan u narednoj sezoni, ostaje da se vidi.

Jer da, Netflix je produžio seriju za barem još jednu sezonu. Dokle to može da ide, za sad nije poznato, ali bilo to još pet scena ili pet sezona – mora ozbiljno da se poradi na kvalitetu storytellinga. Kvalitet neminovno opada, a serija gubi formu. I to nije zato što likovi odlaze, već zato što oni koji ostaju ili dolaze nemaju background. Nema kvalitetnog kreiranja likova, nema slojeva. I nema dobre misterije koja sve to drži zajedno. Da odgovorim na sopstveno pitanje sa početka – sada to više nije teen triler, već erotska teen drama sa usputnim elementima trilera. Ako se nešto ozbiljno ne promeni, dobićemo još jednu u nizu odličnih serija koje su propale jer Netflix nije znao da stane kada je trebalo.

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Marko Obradović: Ljubav kao imidž, samo da se vidi

Muzika mu nije bila želja iz detinjstva, iako su početni koraci vodili ka samoj. Koji su mu ciljevi sada, kakvi su planovi...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još