Monolit u Juti: vanzemaljci ili Kjubrikov novi film?

Ovu godinu obeležila je hrpa čudnih događaja. Pentagon je u januaru objavio snimke neidentifikovanih letelica, zvezda je uspela da nestane sa neba, a požari su buktali širom Australije. Naravno, tu je i pandemija koronavirusa. Kao da sve što je 2020. godina donela nije bilo dovoljno, novembar obeležava nešto sasvim neočekivano – u jednom kanjonu na jugoistoku američke države Jute pronađena je ova struktura.

U pitanju je trostrana prizma, visoka tri metra, sa svakom od stranica dužine 60 centimetara. Napravljena je od aluminijuma i šuplja je. Svojim dnom je bila zakopana u zemlju, što pokazuje da nije bila spuštena iz aviona. Istraživanja putem satelita pokazala su da ova struktura tu boravi već preko četiri godine, iako je otkrivena tek sada.

Prizma je u Juti provela nekoliko dana, a zatim je nestala. Nepoznato je kako je odneta, niti ko ju je uzeo. Nije se znalo ni gde je završila – do narednog jutra.

Samo jedan dan kasnije, identičan objekat se javlja u severnoj Rumuniji. Vlasti kažu da se struktura pojavila preko noći, i to na privatnom imanju. Kao i svoj američki prethodnik, nakon nekoliko dana monolit nestaje. U trenutku pisanja ovog teksta njegova trenutna lokacija nije poznata, ali je očekivano da će negde uskoro osvanuti.

Internetom su se širile različite teorije povodom ovog događaja. Ovaj, zemaljski monolit se najčešće poredio sa vanzemaljskim monolitom iz filma 2001: Svemirska odiseja reditelja Stenlija Kjubrika. Naime, početak filma obeležavaju majmuni koji otkrivaju novi objekat u njihovom okruženju.

Ove dve strukture ne izgledaju potpuno isto – kod Kjubrika je u pitanju kvadar, a ne trostrana prizma. Takođe, sam materijal od kog je američko-rumunski monolit izgrađen je ljudski, i ne postoji ništa što bi moglo da ukaže na njegovo vanzemaljsko poreklo.

Osim, naravno, misterioznih okolnosti njegovog nastajanja i nestajanja.

Postavlja se mnogo pitanja. Šta je ovo? Čemu ovo služi? Ko ga je stavio na ova mesta, a zatim i sklonio? Nažalost, ovih odgovora još uvek nema. Možda se snima novi nastavak kultnog Kjubrikovog filma, ili neko pravi neslanu šalu kako bi zastrašio ljude. Ili su možda vanzemaljci?

Verovatno ćemo saznati uskoro. Mada, sasvim je moguće da i ovo postane legenda, samo jedna od brojnih događaja u istoriji koji nemaju objašnjenje.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još