Markus Rašford radi mnogo bitniju stvar od davanja golova

Fudbal je već odavno postao biznis i to su svi shvatili. Međutim, klilnac iz Mančestera uspeo je da iskoristi sve privilegije koje mu je ova igra donela i utiče na državu, zakon, siromaštvo, pa na kraju i sam fudbal.

Markus je tokom svog odrastanja gledao majku kako radi po ceo dan da bi uspela da obezbedi najmanje jedan obrok dnevno za njega. Ponekada je dobijao doručak i ručak u školi, a kada nije, imao je samo večeru. Kada tako odrasteš, a na red dođe popularnost i desetka na leđima dresa tima sa Teatra snova, nije dovoljno da samo budeš zahvalan Bogu.

Njegova humanost i aktivizam počela je u oktobru 2019. godine. Tada je pokrenuo kampanju ’’In the box’’, pa su tokom božićnih praznika beskućnicima i beskućnicama dodeljene elementarne stvari poput hrane i odeće. Ali, pazite sad ovo. U martu ove godine, tokom karantina, Rašford se udružuje sa organizacijom ’’FareShare’’ koja se bavi sprečavanjem siromaštva i bacanja hrane. Inicijalna ideja je bila da se dostave obroci deci koja nisu dobijala besplatno školski obrok u Mančesteru i okolini. Cilj je bio da se pokriju donacije za 400.000 dece. Sakupljeno je 20 miliona funti, što je obezbedilo dovoljno hrane za decu širom zemlje. Do juna, uspeli su da obuhvate cifru od 3 miliona dece, do jula 4 miliona.

Izvor fotografije: edition.cnn.com

Rašford je tu rešio da preuzme dalje korake. Napisao je otvoreno pismo vladi Velike Britanije i pozivao na okončanje siromaštva u zemlji. Sutradan je vlada promenila zakon o besplatnom školskom obroku tokom letnjeg raspusta za decu. Kao prekretnicu u donošenju odluke naveli su Rašfordovu kampanju.

Tek sad kreće njegova genijalnost: u septembru osniva specijalnu jedinicu koja se bavi suzbijanjem siromaštva kod dece u saradnji sa nekoliko lanaca prodavnica hrane, proizvođačima, dostavom. Nije naišao na dobar odziv vlade Velike Britanije. Prošlog meseca je napravio peticiju na sajtu zvaničnih peticija vlade Velike Britanije, u kojoj se traži da još više prošire trajanje besplatnog obroka za vreme škole, zatim obroke i aktivnosti tokom raspusta i Healty Start vaučere (vaučeri za zdravu hranu, na koji imaju pravo trudnice i ljudi koji se brinu o deci mlađoj od 4 godine).

U jednom danu šmeker postigne het trik na tekmi za 16 minuta, skupi milion potpisa za peticiju i uzburka celu vladu koja sigurno nije planirala da odvaja budzet za tako nešto.

To je peta peticija u istoriji koja je prešla milion potpisa. Više od 2000 restorana, kafića i ostalih preduzeća se pridružilo ovoj akciji, a Rašford ih sve promoviše na svojim društvenim mrežama. Iskoristio je društvene mreže najbolje što je mogao, jer je uvideo njihove dobre strane, moć uticaja i brzinu protoka informacija. Dobar glas daleko se čuje, a podrška i reči hvale stigle su čak i od najljućih rivala, iz Lidsa, od menadzera Liverpula, Jirgena Klopa. Zemlju koja je poprilično podeljena Bregzitom, a posle opterećena Covid-om, napadač Mančester junajteda je uspeo da ujedini.

Šta je rezultat svega ovoga?

Zvaničnici su 8. novembra objavili da će za narednih godinu dana izdvojiti 400 miliona funti za troškove hrane i računa za siromašne porodice. Rašford je odmerio snage u svojoj rešenosti i istrajnosti sa vladom Velike Britanije, pobedio iz keca u kec, dao savršeni het trik i odneo loptu gajbi.

Zato će Rašfordovo ime vrlo moguće probiti sva pravila, tradiciju, razliike i podeljenost koje fudbal nosi. Ne bi bilo čudno da mu na Enfildu, stadionu najljućeg rivala, skandiraju ime, jer je zasitio i njihovu decu. On je iskoristio ono što fudbal donosi, da uradi nešto što je bitnije od datog gola, 3 boda, zarađene plate.

Takođe, Univerzitet u Mančesteru je uručio Rašfordu počasni doktorat za doprinos u borbi protiv siromaštva u Velikoj Britaniji. Naravno, najmlađi je koji ima doktorat u istoriji univerziteta.

Najbolja stvar za ostrvljane koja je mogla da se desi je da Markus Rašford postane poznati fudbaler. Neka nahrani svu decu. I neka svaki klub ima svog Rašforda.

Izvor naslovne fotografije: skysports

Autor teksta: Marko Savić

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još