Kodeks oblačenja Pravnog fakulteta u Beogradu be like #SamaJeTražila

Kada bih imala moć da izdvojim jedan problem i da ga iskorenim i rešim zauvek, bez razmišljanja bih izabrala nasilje u bilo kom smislu. Svaki vid ugrožavanja integriteta jedne osobe je apsolutno neprihvatljiv i ostavlja ogromne posledice, kako fizičke tako i psihičke. Ali, zasigurno postoji jedan od najgorih koji može da ostavlja trajne posledice na osobu – seksualno zlostavljanje. Ovih dana, nažalost,  Srbija je suočena sa jako brutalnim događajima (kada su u javnost izašle glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić i prijavile da su bile seksualno zlostavljane), što je konačno dovelo do pooštravanja nekih mera, i pružanja veće podrške žrtvama i potencijalnim žrtvama. Tako su fakulteti ponudili pomoć svojim studentkinjama i studentima na razne načine, što je u meni probudilo osećaj nade, kao da i dalje postoji šansa za promenom. Bila sam ponosna na ove ustanove za svu pruženu podršku i neizmerno razumevanje. Kada sam taman pomislila da sve ide u pravom smeru i da se ne može bolje postupiti u ovako ekstremnoj situaciji, pojavilo se nešto što me je potpuno izbacilo iz ležišta. Kodeks oblačenja Pravnog fakulteta u Beogradu, ništa surovije i ništa bezobzirnije nisam pročitala u skorije vreme. Ovaj kodeks je pravo oličenje mišljenja velikog dela populacije koje je u svakom smislu pogrešno.

Pravila oblačenja studenata:

 „Nastavnici/saradnici će udaljiti s ispita, odnosno vežbi/predavanja studente/studentkinje koji su neprikladno obučeni – bilo u smislu neurednosti ili ignorisanja elementarnih uzusa izgleda u obrazovnim institucijama, a pogotovo u smislu davanja povoda – upravo izgledom, oblačenjem i ponašanjem – za seksualno uznemiravanje, rasnu, versku i druge oblike diskriminacije ili narušavanja pozicije Fakulteta kao politički neutralne institucije. Obezbeđenje Fakulteta udaljiće one studente koji su neprikladno obučeni ili se neprikladno ponašaju na Fakultetu.“

Zašto sam od svih problema izabrala nasilje? Zato što nasilje retko može biti sprečeno u trenutku kada napad na osobu počne. Zato što osoba ne bira da li će biti napadnuta niti osoba može na bilo koji način da da povod jer zlostavljanje nikako nije opravdano i ne može biti opravdano ponašanjem žrtve. Jer žrtva je uvek žrtva. Kako jedna ustanova kao što je fakultet, pogotovo Pravni fakultet koji treba da obrazuje ljude koji se bave zakonom i rešavanjem upravo ovih problema može da postavi ovakvo pravilo? U svom kodeksu oblačenja jasno iznosi da žrtva jeste kriva i da ona svesno traži da bude zlostavljana. Ovo je jedna od loših posledica patrijarhata po kom naše društvo usko funkcioniše u većini. Zato se ovo i dešava, zato se ovo provlači bez posledica iako je nedopustivo. I onda se pitate kako je moguće da je narod toliko surov da upire prstom u žrtvu kao da je ona kriva što je pretrpela najveći mogući stres i zaradila strahove koje će vući celog života? Zato ljudi daju za pravo sebi da krive žrtvu što je ćutala. Neka ćuti, neka ćuti i do poslednjeg dana svog života ako je ona tako odlučila jer žrtva treba da progovori tek kada je ona spremna, ovakve situacije po osobu mogu biti pogubne, zato ne krivite žrtve jer niste taj koji može da odluči kada je za šta vreme. Time što njih krivite izjednačavate se sa zlostavljačem jer radite isto.

Devojčice, devojke, žene, nikada nemojte preispitivati sebe i svoje postupke ukoliko ste pretrpele zlostavljanje. Sigurno vam se to neće dogoditi zbog kratke suknje ili dekoltea. Vaš izgled je vaša stvar i vaša odluka i niko ne može da opravdava izopačenog zlostavljača preko vaših leđa. Niste krive što su oni nasilnici, jer su upravo to. Budite ono što jeste i radite na sebi onako kako to samo vas zadovoljava. Ima previše nas koje smo uvek i isključivo na vašoj strani, zato budite svoje i budite hrabre, još mnogo hrabrih žena je uz vas i uvek će biti. Zapamti da nisi sama.  

Kontakti za dobijanje pomoći i prijavu nasilja:

AUTONOMNI ŽENSKI CENTAR
0800/100-007; zene.savet@azc.org.rs, pravnapomoc@azc.org.rs

*na sajtu Autunomnog ženskog centra objavljena je baza besplatnih usluga za žene sa iskustvom nasilja i druge građanke i građane

VIKTIMOLOŠKO DRUŠTVO SRBIJE
065/548-6421 ; vdsrbija@gmail.com

ASTRA
011/785-0000 ; SOS@ASTRA.RS

ATINA
061/63-84-071 ; office@atina.org.rs

ROMSKI CENTAR DAJE
060/131-83-55 ; romadae@yahoo.com

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još