Ko su muž i žena koji stoje iza vakcine u borbi protiv COVID-19?

Osnivači nemačke kompanije BioNtech, Dr. Sahin i njegova žena Dr. Tureci udružili su snage sa američkim farmaceutskim gigantom Pfizer i razvili vakcinu za koju je nakon tri kruga ispitivanja, utvrđeno da je efikasna u 90% slučajeva. Velika Britanija je postala druga država nakon Amerike koja je otpočela proces odobrenja upotrebe vakcina.

BioNtech je započeo rad na vakcini još u januaru, nakon što je dr. Sahin bio uveren da će koronavirus, koji se u to vreme brzo širio Kinom, proširiti i na ostale delove sveta.

Podsetimo, ovo je prvi lek kompanije koji je stigao do stadijuma odobrenja.

Saznajmo nešto više o ovim naučnicima i naučnicama koji su na pragu da svoje ime upišu u istoriju:

1) Ugur Sahin i Ozlon Tureci osnovali su BioNtech u zapadnonemačkom gradu Majncu 2008 godine. Oboje su deca turskih imigranata.

Doktor Sahin je imao četiri godine kada se sa majkom preselio u Nemačku, gde se pridružio ocu. Kako kaže za vreme njegovih studija na medicinskom fakultetu u Kelnu, kasne večernje sate je provodio u laboratoriji, a potom se vraćao kući biciklom. Ta navika mu je i danas ostala, pa na posao dolazi i vraća se istom.

„Nikad nije prestao da bude neverovatno skroman i srdačan“, kaže Matijas Kromajer iz firme “MIG AG”, koja je od samog početka ulagala u BioNTech.

2) Početkom karijere je upoznao doktorku Tureci, ćerku turskog lekara poreklom iz Istanbula. Rano se nadala da će postati monahinja, ali pod uticajem oca završila je medicinu. Njihova posvećenost radu se vidi i u činjenici da su nakon ceremonije svog venčanja proveli vreme u laboratoriji.

Ovaj turski par je na početku karijere bio usresređen kako na istraživanje tako i na nastavu na Univerzitetu u Cirihu, gde je doktor Sahin radio u laboratoriji Rolfa Zinkernagela koji je 1996. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

3) Pre dve godine na konferenciji u Berlinu profesor Sahin je smelo predvideo da će njegova kompanija, iako se do tada bavila lečenjem karcinoma, moći svojom tehnologijom razviti vakcinu u slučaju globalne pandemije.

4) BioNTech i Pfizer zajedno rade na vakcini protiv sezonskog gripa od 2018. godine, a u martu su se dogovorili da sarađuju na vakcini protiv koronavirusa. Od tada je dr. Sahin stekao prijateljstvo sa Albertom Bourlom, izvršnim direktorom grčkog Pfizera. Par je u nedavnim intervjuima rekao da su se povezali preko zajedničkog porekla kao naučnici i imigranti.

„Shvatili smo da je on iz Grčke, a ja iz Turske“, rekao je dr. Sahin, „bilo je vrlo lično od samog početka“.

5) U Nemačkoj, gde je imigracija i dalje prevrtljivo pitanje, uspeh dvojice naučnika turskog porekla bio je razlog za slavlje.

„Sa ovim parom Nemačka ima svetao primer uspešne integracije“, napisala je konzervativno-poslovna stranica “Focus”.

Doktor Sahin rekao je da su on i dr. Tureci u nedelju uveče saznali za podatke o efikasnosti i obeležili trenutak kuvanjem turskog čaja kod kuće. „Slavili smo, naravno“, rekao je. „Bilo je olakšanje.“

Prevela i prilagodila: Marija Radojčić

Izvor: https://www.nytimes.com/2020/11/10/business/biontech-covid-vaccine.html?fbclid=IwAR2xS492WyhYuqOJCdhXalL7rLiNBzghAwl527j9f1T4BIemo3F8f94uUgg

Fotografija: Felix Schmitt/Contact Press Images-Focus

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još