Ko je Rut Ginsburg i zašto je važna za žene širom sveta

izvor: RTS

Preminula Rut Bejder Ginsburg, jedna od najmoćnijih žena SAD

Rut Bejder Ginsburg, sutkinja Vrhovnog suda i jedna od najuticajnijih žena u SAD, preminula je posle teške bolesti, čime je otvorena pozornica za još jedan sukob republikanaca i demokrata, ovaj put oko izbora njenog naslednika.

Rut Bejder Ginsburg bila je druga žena izabrana da služi u Vrhovnom sudu u istoriji Sjedinjenih Američkih Država i jedna od ključnih ličnosti u borbi za prava žena.

Preminula je u svom domu u Vašingtonu u 87. godini od raka pankreasa, saopštio je Vrhovni sud SAD.

Od 2006. godine, kada je u penziju otišla Sandra Dej Okonor, do izbora Sonje Sotomajor tri godine kasnije, Rut Ginsburg je bila jedina žena u Vrhovnom sudu SAD.

Često je govorila kako su joj te godine, od kako je ostala jedina žena u Vrhovnom sudu, bile najteže u životu.

Predsednik Donald Tramp je, povodom smrti Rut Ginsberg, rekao da je Amerika izgubila “titana pravnih nauka” i osobu “briljantnog uma”.

“Njena mišljenja i odluke koje su se odnosile na prava žena inspiracija su svim Amerikancima i generacijama pravnika”, naveo je Tramp.

Smrt Rut Ginsberg postavila je scenografiju za novi sukob demokrata i republikanaca, koji su odmah po objavljivanju vesti o najavili da će upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu biti ubrzo popunjeno.

“Senat će glasati o kandidatu predsednika Trampa”, najavio je vođa većine u Senatu Mič Mekonel.ut Bejder Ginsburg, jedna od najmoćnijih žena SAD

Demokrate, međutim, smatraju da izbor naslednika Rut Bejder Ginsburg treba odložiti do sledeće godine, kako bi o upražnjenom mestu odluku doneo pobednik predsedničkih izbora.

Ukoliko bi Trampov kandidat dobio podršku Senata, krhka većina konzervativaca u Vrhovnom sudu, koja je do smrti Rut Ginsberg bila pet na prema četiri, bila bi znatno ojačana, a samim tim i uticaj konzervativaca na sledeću generaciju Amerikanaca.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.
AutorZoomer
IzvorRTS

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još