Ko izlazi, a ko bojkotuje izbore 2. juna?

Prošla su samo četiri meseca od decembarskih izbora, ali već nas 2. juna očekuju sledeći. Za 2. jun zakazani su vanredni beogradski izbori. Naknadno je u dogovoru sa opozicijom, vlast objavila da će se 2. juna biti održani i svi lokalni izbori. Na predstojećim izborima imaćemo vrlo drugačiji spektar opcija, bez obzira na kratak vremenski period koji je prošao.

Kako nakon decembarskih izbora u Beogradu ni opozicija ni dosadašnja vlast, na čelu sa SNS-om nisu mogle da oforme većinu, neminovno je moralo da dođe do novih izbora. Izbore 17. decembra pratile su mnoge neregularnosti, od kupovine glasova pa sve do dovođenja stranih birača. Nakon toga usledili su protesti i odlazak opozicije u evropski parlament, kako bi zatražili pomoć. 

OEBS-ova Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je nakon rezolucije u Evropskom parlamentu, koja se ticala decembarskih izbora, uputio predloge za poboljšanje izbornih uslova vladi Srbije. Prema pisanju Radio Slobodne Evrope, predlozi su se prevashodno odnosili na sređivanje biračkog spiska, sprečavanja kupovine glasova, funkcionerske kampanje, jednaku medijske zastupljenosti svih učesnika u izbornoj trci.

Naknadno su se održavali sastanci opozicije (prevashodno stranaka u koalicije Srbija protiv nasilja) i vlasti, tokom kojih je nastao dogovor da će se održavati i lokalni izbori, uz izmenu i dopune Zakona o lokalnim izborima o kojoj je na kraju zvanično odlučeno 23. aprila.

Međutim, i bez obzira na postignute dogovore i promene zakona, postoji deo opozicije koji se odlučuje na bojkot. Mnoge su se promene dogodile u okviru koalicija, te ćemo radi bolje preglednosti sistematično izlistati koje će biti naše moguće opcije 2. juna na beogradskim i lokalnim izborima.

SNS I saveznici

Već 2. marta, prema pisanju N1, Aleksandar Šapić objavio je da će SNS izaći na beogradske izbore u „što širem frontu“. Ne iznenađuje i to da je Ivica Dačić predsednik Socijalističke partije Srbije, već 3. marta objavio i to da će SNS i SPS zajedno nastupiti na predstojećim izborima. Takođe ne iznenađuje ni to da će Srpska radikalna stranka sa ove dve stranke nastupati zajedno, prema rečima Vojislava Šešelja.

Međutim, na ovim izborima SNS dovodi i osveženje, Milica Zavetnica se priključuje koaliciji SNS-a i SPS-a. Iako deo javnosti dugo na mrežama iznosi stavove da su Zavetnici projekat vlasti, što je posebno uzburkala ova fotografija, Zavetnici su od svog nastanka bili u opoziciji. Međutim, na decembarskim izborima koalicija sa Zavetnicima i Dverima, doživela je krah i nije prešla cenzus. Nakon toga Boško Obradović je dao ostavku sa čela stranke Dveri, a Zavetnica se odlučila da se priključi svojoj bivšoj stranci (SRS) i pripomogne SNS-u.

Foto: nova.rs

RAZJEDINJENA OPOZICIJA

Dok s strane vlasti vidimo izvesno širenje fronta, evidentno je da se opozicija nalazi u procesu raspršivanja. Naime, koalicija Srbija protiv nasilja i koalicija NADA, zajedno sa ProGlasom sarađivale su nakon 17. decembra u borbi za bolje izborne uslove i tokom rezolucije u Evropskom parlamentu. Međutim, u poslednjih mesec dana čini se da sve više dolazi do razvodnjavanja.

Naime, stranke unutar koalicije SPN su se 19. aprila sastale kako bi odlučile da li će izlaziti na beogradske izbore 2. juna. Protiv izlaska su inicijalno bile Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Srbija Centar i Zajedno, dok su za izlazak na izbore Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije. Naknadno je DS najavio da će ipak podržati većinu i da će izaći na izbore. Deo ove opozicione koalicije koja želi da izađe na izbore, već su objavile slogan pod imenom „Biram borbu!“.

Foto: nova.rs

Međutim, o izlasku na lokalne izbore u okviru ove koalicije još uvek ne postoji odluka.

Pored kolapsa cele opozicije, unutar same stranke Zajedno nastalo je razjedinjenje. Naime, beogradski odbor ove stranke napustio je stranku zbog odluke da se na izbore ne izađe. Tome je takođe prethodilo i isključivanje Đorđa Miketića, koji je odlučio da izađe na beogradske izbore.

Stanke iz dela koalicije koja bojkotuje izbore – Stranka slobode i pravde i Srbija Centar zajedno sa koalicijom NADA i ProGlasom, podnose predlog o ustavnom zakonu kojim će se između ostalog pomeriti beogradske i lokalne izbore za jesen. Ovaj predlog podržala je i stranka Pokret slobodnih građana, koja izlazi na beogradske izbore 2. juna.

Koalicija Nova – Mi da se struka pita, takođe su najavili da bi razmatrali koaliciju sa delom SPN koja izlazi na izbore, SPN ništa nije odgovorila na ovaj predlog. Sada takođe u opticaju stoji i ideja o uključivanju pokreta Kreni – Promeni u izbornu trku, međutim još uvek ne postoje zvanične informacije ove organizacije o tome koja je njihova odluka. 

Pokret „Ćale ovo je za tebe“ najavio je izlazak na beogradske izbore. Takođe, koalicija sa Ruskom strankom, Savezom komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i Novom komunističkom partijom Srbije (NKPJ), već su predala svoju listu za beogradske izbore. Dveri su najavile da će izaći na lokalne izbore bez obzira na odluku o bojkotu, dok se još uvek ne zna njihova odluka za beogradske izbore. Prema pisanju Danasa, Narodna stranka izlazi na beogradske izbore na listi „Narodna lista – ključ za pobedu – Narodna stranka – Nova Srbija – Pokret Živim za Srbiju“. Nestorović je prema navođenju Blica, uveliko počeo sa prikupljanjem potpisa za beogradske izbore.

Dakle, suma sumarum, deo koalicije SPN izlazi na beogradske izbore, drugi deo zajedno sa koalicijom NADA bojkotuje izbore, dok se odluka za lokalne izbore još uvek čeka. Dok se većina stranaka koje na proteklim beogradskim izborima nisu prešle cenzus odlučila na ponovan izlazak na beogradske  izbore.

Pitanje je u kom trenutku ćemo zapravo znati zvaničan izgled naših biračkih listića. Ova, kao i mnoge prethodne izborne trke ispunjene su isključivo konfuzijom.

Teodora Šulj
Teodora Šulj
Studentkinja sociologije i feministkinja, uglavnom u procesu prokrastinacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još