Kenijska inženjerka materijala reciklira plastiku u cigle čvršće od betona

Nije tajna da je recikliranje plastike dobro za planetu Zemlju. Kada se ne reciklira, plastika za jednokratnu upotrebu zatrpava deponije i pravi smeće na ulicama gradova. Ovaj problem se javlja u celom svetu, i mlada inženjerka materijala iz Kenije, Nzambi Matee postajala je postepeno sve isfrustiranija otpadom koji se nakupljao u njenom rodnom gradu Najrobiju. Došla je do inovativnog rešenja koje bi promovisalo cirkularnu upotrebu plastike. Osnovala je Gjenge Makers, biznis koji pretvara plastiku u održiv, ekstremno izdržljiv građevinski materijal koristeći mašine koje je sama dizajnirala. Ove raznobojne cigle su jače od betona i velikom brzinom dobijaju pažnju celog sveta – uključujući i Ujedinjene Nacije.

Isfrustrirana sporim odgovorom gradske opštine na problem plastičnog otpada, Matee je izjavila za Reuters, “Bila sam umorna od toga da se držim po strani.” Sa svojim iskustvom u nauci o materijalima, mlada preduzetnica je dizajnirala sistem koji pretvara polietilen visoke gustine, polietilen niske gustine i polipropilensku plastiku u čvrste cigle. Osnovala je Gjenge Makers u Najrobiju da sve ovo sprovede u delo. Kompanija nabavlja plastiku kojoj je potrebno recikliranje iz fabrika i reciklaža. Matee objašnjava, “Postoji otpad koji ne mogu više da prerade; ne mogu da ga recikliraju. To je ono što mi dobijamo.”

Umesto toga da završi na deponiji na kraju upotrebe, plastika se usitni i pomeša sa peskom. Pod velikom toplotom i pritiskom, novi materijal formira šarene cigle različite veličine i debljine. Ove cigle testirane su kao pet do sedam puta jače od betona. Idealne su za izgradnju zidova, popločavanje prilaznih puteva, kao i za druge namene u građevini. Takođe su i veoma pristupačne – koštaju samo 7,70 dolara po kvadratnom metru položene cigle. Od početka proizvodnje 2017. godine, fabrika je preradila 20 tona plastičnog otpada, a nivo proizvodnje iznosi 1500 cigli dnevno.

Reciklirani komadići plastike koji se kombinuju sa peskom. (Fotografija: skrinšot iz UN Environment Programme video)

Mlada inženjerka je nedavno svrstana među sedam dobitnika i dobitnica počasnog priznanja za održivost u okviru programa Young Champions of the Earth, koje dodeljuju Ujedinjene Nacije. Dobitnici nagrade dobijaju početno finansiranje, kao i priliku da iznesu svoje ideje pred najmoćnije svetske donosioce odluka. Pobednici i pobednice su svi mlađi od 30 godina i već predstavljaju lidere i liderke u globalnoj borbi za održivost i cirkularnu ekonomiju. Održivost nije samo ekološka briga mladih inovatora. Ove promene koje su neophodne mogu imati ogroman uticaj na ekonomiju. Misija koju ima Gjenge Makers’ uključuje “stvaranje poslovnih prilika za žene i mlade” u okviru održivosti i građevinske industrije u Keniji. Budućnost izgleda blistavo za Matee i njeno društvo.

“Gradite alternativno, gradite pristupačno, gradite održivo” – to je moto Gjenge Makers’.

Izvor: mymodernmet.com

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još