Kako se (ne) može intervjuisati silovatelj?

Nakon što je tabloid Informer objavio intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić taj slučaj uporedio sa intervjuom koji je objavio Danas sa glumcem Goranom Jeftićem, osuđenim za nedozvoljene polne radnje nad maloletnikom – o čemu je Zoomer već pisao – konačnu reč dao je Savet za štampu.

Naime, Savet za štampu je odlučivao o tome da li je prekršen Kodeks novinara Srbije u oba ova slučaja – u slučaju Informera na zahtev Autonomnog ženskog centra, a u slučaju Danasa na zahtev samog uredništva Danasa.

Ustanovljeno je da je Informer prekršio Kodeks novinara Srbije u više tačaka, dok sa Danasom to nije slučaj. Zašto?

Kako je obrazloženo u odluci, u intervjuu Informera prekršena su poglavlja istinitost izveštavanja, odgovornost novinara, novinarska pažnja i korišćenje časnih sredstava. Predstavnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u Komisiji za žalbe Tamara Skrozza istakla je da se Informerov intervju može posmatrati kao promovisanje nasilja koje je uznemirilo i decu, te ocenila da je intervju „skandalozna promocija, divljački atak na prošle i potencijalne žrtve ovog i drugih silovatelja“. Predstavnica javnosti u komisiji za žalbe Vida Petrović Škero je kao posebno opasan izdvojila afirmativan govor u ovom intervjuu i obrazloženje da se njime pomoglo ženama. Članovi su se uglavnom složili u tome da je u pitanju promocija, te da je sadržaj uznemirio javnost. Neki članovi su naveli da bi se, pored ovih neosporno prekršenih članova, u intervjuu u Informeru mogu naći elementi koji krše svako poglavlje Kodeksa novinara Srbije.

U odluci da li je Kodeks prekršen vodila sam se isključivo sadržajem. U Informerovom intervjuu imamo potpuno bolesnu priču u kojoj se žene savetuju kako da se ponašaju kada ih neko siluje. Sve to priča višestruki povratnik iz zatvora koji je i sam rekao da je od svoje 14. godine proveo tri meseca na slobodi“, istakla je potpredsednica UNS-a i članica Komisije za žalbe Olivera Milošević.

Kada je u pitanju odlučivanje o intervjuu objavljenom u Danasu, Kodeks nije prekršen zato što je glumac Goran Jeftić u intervjuu govorio isključivo o svom glumačkom angažmanu, a ne i o slučaju zbog koga je osuđen.

Smatram da svaka ličnost koja je odležala svoju kaznu ima pravo da živi kao normalno biće. Jevtić je vrlo angažovan glumac i ne može žrtve ugroziti više intervju sa Jevtićem nego njegov profesionalni angažman. Ne bih mu uskratila pravo da govori, ali isključivo o profesionalnom angažmanu“, navela je Olivera Milošević, koja je, isto kao i Snežana Andrejević bila uzdržana u toku glasanja o intervjuu u Danasu. Ostali članovi su glasali da Kodeks nije prekršen, a Tamara Skrozza je rekla da su tačni argumenti Snežane Andrejević i Olivere Milošević, ali da „treba imati u vidu da se ne živi u normalnom društvenom poretku„. Skrozza je pozvala nosioce javnih funkcija da ne porede medije i ne vrše pritisak na njihovu uređivačku politiku.

Naslovna fotografija: N1


Više o Zoomer analizi ovog slučaja objavljenoj 11. oktobra možete pročitati na linku ispod:

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još