Kako pandemija utiče na borbu protiv HIV-a i zašto je ne smemo zapostaviti

Ove godine, 1. decembar kojim se obeležava svetski dan borbe protiv side prošao je u senci aktuelne pandemije, ali su sagovornici naše emisije „Juče, danas, sutra“, koji su u ovoj borbi mnogo dugo upozorili da ne smemo gubiti ovaj problem iz vida, kao i da će posledice koja je ova pandemija donela tek videti u budućnosti. Oni upozoravaju da se broj obolelih od ove godine od HIVA nije smanjio usled stvarnog pada već zbog smanjenih kapaciteta za testiranje.

Dr. Mila Paunović , uporedila je brojne akcije i „zlatno doba“ borbe i prevencije protiv HIV-a u kojem je pregršt organizacija pravilo konstantne kampanje za podizanje svesti, edukacija je dolazila do srednjoškolaca, testiranja su se vršila širom Srbije, dok su se poslednjih godina te aktivnosti znatno smanjile. Doktorka je ukazala na zabrinutost usled neinformisanosti novih mladih generacija i podsetila još jednom da je zdravstveno obrazovanje jako važno, a da je u ovoj zemlji zapostavljeno što pokazuje i trenutno ponašanje građanja tokom pandemije. Zbog toga se zdravstveno obrazovanje mora vratiti u škole, a jedna od mogućnosti jeste i kroz program Budućnost za mlade, o kome je bilo reči na kraju emisije.

Dr. Nebojša Barackov iz novosadske organizacije Prevetn i Goran Radosavljević iz Timočkog omladinskog centra, upravo su ti ljudi koji su često i neretko u zajedničkim akcijama sprovodili programe za edukaciju najranjivijih grupa radeći i sa korisnicima intravenoznih droga kao i seksualnim radnicama.

Oni su se složili da je situacija daleko od idealne, da ovakvi programi ne smeju stati kao i da se za njih moraju odvajati veći državni budžeti. Radosavljević razume situaciju u kojoj se država nalazi ali smatra da je potreban veći angažman države i međusobne povezanosti njenih sektora poput povezanosti Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta.

O svemu ovome kao i konkretnim ciljevima za budućnost pogledajte više u videu u prilogu:

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još