Golden Globes i SAG Awards nominacije – koji su najbolji filmovi i serije 2020. godine?

Iako je kriza koronavirusa možda najgore pogodila umetničku industriju, definitivno nismo ostali bez kvalitetnih filmova i serija ove godine, odnosno 2020. Prošle srede objavljene su nominacije za Golden Globes, a dan kasnije i za SAG nagrade. Velikih iznenađenja nije bilo, pogotovo ne za SAG nagrade, ali nosioci nagrada za sada svakako ostaju neizvesni.

Da podsetimo – SAG Awards bave se samo glumom, dok se Golden Globes nagrade dodeljuju i za režiju, scenario, muziku, kao i strane i animirane filmove.

Što se tiče Golden Globes-a, važno je primetiti istorijsku stvar – nominovane su tri žene za najboljeg reditelja, odnosno rediteljku. Od prve dodele ove nagrade, ne računajući ovu godinu, nominovano je svega pet rediteljki, a samo jedna je pobedila. Sva tri filma – Nomadland Kloi Zao, Young Promising Woman Emerald Fenel i One Night in Miami RedžineKingozbiljni su pretendenti za prestižne Oskar nagrade.

Glumac Čedvik Bosmen dobio je dve posthumne glumačke nominacije. Golden Globes ga je nominovao za glavnu ulogu u filmu Ma Rainey’s Black Bottom, dok ga je SAG nominovao i za epizodnu ulogu u filmu Da 5 Bloods. Mladi glumac, koji je preminuo od raka prošle godine, mogao bi da bude prva osoba nominovana za dve posthumne Oskar nagrade.

Komitet Golden Globes-a, ipak, doneo je nekoliko kontraverznih odluka. Za početak, to je nominacija filma Music, čija je rediteljka pevačica Sia. Naime, film je oštro kritikovan zbog neprikladnog i pogrešnog predstavljanja ljudi sa autizmom. Takođe, Džejms Korden nominovan je za svoju ulogu u mjuziklu Prom. Kao jedini nominovani glumac iz postave ovog filma, Korden je prevazišao svoju koleginicu Meril Strip, inače nominovanu čak trideset dva puta za ovu nagradu.

Ove godine desilo se da čak tri osobe dobiju po dve glumačke nominacije: Saša Baron Koen za Borat: Subsequent Moviefilm i The Trial of the Chicago 7, Olivia Kolman za The Father i The Crown, i nova zvezda u usponu, Anja Tejlor Džoj, za Emma i Queen’s Gambit.

Poznato je da i Golden Globes i SAG nagrade mogu da predvide ishod Oskara. Nemamo još puno informacija, makar dok se Golden Globes ceremonija ne završi, ali možemo da pretpostavimo da će Netflix-ove produkcije pokupiti veliki broj statueta ove godine.

Da podsetimo, dodela nagrada Golden Globes održaće se 28. februara, a dodela SAG nagrada pomerena je iz januarskog termina za 4. april. Još uvek nije poznato da li će se, i u kojoj meri, ove ceremonije održavati uživo ili onlajn.

Spisak Golden Globes nominacija možete da vidite ovde, a SAG nominacija ovde.

A šta vi mislite? Voleli bismo da vidimo vaše pretpostavke za ovogodišnje dobitnike i dobitnice ovih nagrada.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još