Devojčica koju je časopis „Time“ proglasio prvim detetom godine

Time časopis svake godine proglašava osobu godine, nekoga ko je učinio nešto izuzetno u godini koja se završava. Ovo priznanje uglavnom dobijaju političari ili naučnici koji su ostavili važan utisak na svet svojim radom. Međutim, nagradu su 1975. godine dobile američke žene, 1982. kompjuter, a 2006. – mi. Da, svako od nas je bio osoba godine.

Prošle godine, jer se našla na čelu borbe protiv klimatskih promena, ovu titulu je ponela šesnaestogodišnja Greta Tanberg, ubedljivo najmlađa dobitnica do sada.

Urednici ovog časopisa uvideli su da sve više dece doprinosi svetu na mnogobrojne načine, te od ove godine uvode novu kategoriju – dete godine. Prva dobitnica ove titule jeste Gitanjali Rao.

Gitanjali je petnaestogodišnja naučnica iz Kolorada. Počela je da se bavi naukom sa 10 godina, kada je čula za krizu pijaće vode u Flintu. Tada je želela je da pronađe način da meri količinu olova u vodi, što je usmerilo njenu karijeru ka regulisanju zagađenja vode. Osim njega, bavila se hrpom različitih problema, od zavisnosti do zlostavljanja na internetu.

„Ja ne izgledam kao tipična naučnica. Svi oni koje vidite na tv-u su stariji, beli muškarci“, rekla je Gitanjali u intervjuu sa glumicom i aktivistkinjom Anđelinom Džoli.

„Iz ličnog iskustva, nije lako baviti se nečim ako oko sebe ne vidiš ljude slične sebi. Zato, želim da pošaljem poruku: ako ja mogu, možeš i ti, i može bilo ko drugi.“

Kako bi efikasno mogla da se bavi svojim idejama, Gitanjali uspeva da osmisli jednostavan pristup za njihovo razvijanje. Sastoji se od svega pet faza: uviđaj, razmišljanje, istraživanje, izgradnja i komunikacija. Odlučila je da ovaj pristup podeli sa drugima, te u saradnji sa univerzitetima širom sveta organizuje radionice i predavanja. „Studenti i studentkinje s kojima radim, često ne znaju gde da počnu. Ako im daš tu iskru od koje mogu da razviju celu ideju, onda to menja sve“, kaže ona. „To znači da još jedna osoba na ovom svetu želi da pronađe način rešavanja problema.“

Pored rešavanja novih problema, Gitanjali nas podseća da je neophodno rešiti i stare probleme. Iako smo trenutno u pandemiji koju niko od nas nije ranije iskusio, i dalje je neophodno da se fokusiramo na opšte probleme, kao što su rasizam i klimatske promene. Međutim, ističe da je nemoguće baviti svime u isto vreme.

„Ma koliko bio sitan, svaki postupak pravi razliku. Nemojte da imate pritisak da je neophodno da uradite nešto ogromno.“

Čuvena izreka „na mladima svet ostaje“ počinje da dobija novo značenje. Mladi su postali borci i borkinje – za ljudska prava, klimatske promene, podizanje svesti o različitim problemima. Čak i tokom svetske situacije u kojoj se trenutno nalazimo, mladi su ti čiji se glasovi čuju. Njih predvodi Gitanjali Rao, kao i mnoštvo izuzetnih momaka i devojaka za koje, nažalost, još uvek nismo čuli. Baš zato je odluka Time časopisa da uvede kategoriju „dete godine“ odličan potez za naše društvo.

Na mladima svet ostaje, i oni su spremni da ga preuzmu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još