Demonstrantkinje i demonstranti preplavili Varšavu, desničari „brane crkve“

Prava žena u Poljskoj oduvek su bila političko pitanje, ali su sada osim politizacije i ugroženija više nego ikad. U četvrtak, na obeležavanje godišnjice od velikih protesta 2015., desničarska vlada kojom predsedava Andžej Duda, brat poginulog predsednika, donela je novi zakon po kome se skoro pa ukida pravo na abortus.

Kako nam je objasnila Natalia Zaba i nekoliko izvora u Poljskoj, ovaj zakon bio je u stvari kap koja je prelila čašu. Slično sa junskim demonstracijama u Beogradu, u Poljskoj je zabrana prava na ukidanje trudnoće čak i kada se zna da je plod oštećen, inicirao masovne proteste koji su okupile i ljude generalno nezadovoljni novom vladom.

Sinoć je na ulicama Varšave bilo više od 100.000 ljudi ali je i sam predsednik „okupio svoju ekipu“. Naime, on je pozvao desničarske organizacije da brane crkve iako se demonstrantni prvenstveno bune protiv vlade a ne katoličkog uticaja koji je drastično ojačao nakon ukidanja socijalizma u ovoj zemlji. Ovo je rezultiralo napadima huligana na demonstrante u koji se konačno umešala i policija.

Ono što ipak brine najviše od svega je, kako je izjavila novinarka Natalia Žaba za jutarnji program Nova S televizije je činjenica da je zajedno sa SAD-om čak 32 zemlje sveta potpisalo deklaraciju u kojoj se zalažu za ukidanje prava na abortus. Deklaraciju su potpisale uglavnom zemlje sa desničarskim vladama od kojih je nama najbliža Mađarska.

Ono što ipak daje nadu je činjenica da je Norveška uvela besplatne abortuse za državljanke Poljske budući da je kod njih abortus legalan i da su u mogućnosti da pokriju sve finansijske troškove.

U Beogradu je održan protest ispred ambasade Poljske a mi pomno pratimo situaciju i stojimo solidarno za Poljakinjama. Poruka je jasna i kratka: neće proći.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još