Bašta pitch: Razgovaramo sa autorima filma koji je odneo jednu od najvažnijih nagrada Bašta festa

Bašta fest je nedavno završen, a na spisku nagrađenih našli su se i producentkinja Jelena Čeivanović i reditelj Milutin Milošević, koji su osvojili nagradu u jednoj od najvažnijih kategorija – Bašta pitch. Ova nagrada uvedena je pre nekoliko godina, tokom šestog Bašta Festa, uz podršku Filmskog centra Srbije i radi se o besplatnoj filmskoj radionici za mlade koji imaju priliku da predstave svoje projekte (ideju za kratki igrani film do 30min), a onaj koji se najbolje pokaže dobija nagradu u iznosu od 1000 evra za pomoć pri snimanju filma. Ove godine ta nagrada pripala je producentikinji Jeleni Čeivanović i reditelju Milutinu Miloševiću za film „Smrt, more, plave boje”.

Da li možete da mi kažete kako je izgledao program Bašta pitch?

Jelena: Na samim radionicama prvo smo počeli da radimo na srpskom jeziku gde smo došli do nekih konstrukcija svojih pičova, nakon toga smo to obrađivali zajedno sa svojim mentorima i zajedno sa svojim kolegama iz drugih timova što je vrlo značajno. Nakon toga preveli smo svoje pičeve i došlo je do moh potpunog nervnog sloma taj dan pošto smo morali da predstavljamo našu ideju na engleskom, a ja ga nisam dobro znala pa sam se uplašila, međim na samom piču bilo je poprilično lagano.

Milutin: Isto sestro.

Možete li da nam otkrijete o čemu će se raditi u filmu?

Milutin: Film je o momku koji ima 17 godina i radi kao dečiji animator u kampu na Jadranskom moru u Crnoj Gori kada se jedne večeri upoznaje sa jednom devojkom koja ima 16 godina tako što zajedno vide starijeg gosta kampa kako umire. Narednih dana on taj svoj strah od smrti koji mu se pojavljuje povezuje sa plavim ljudima koje viđa na plaži dok je rastrugnut između saznanja da je stanje njegovog oca sve lošije kod kuće i prve dečije naivne zaljubljenosti u tu devojku.

Šta znači za vas ova nagrada?

Jelena: Znači nam dosta. Ceo taj proces pičovanja je bio dosta težak za nas i da nismo dobili ovu nagradu imali bismo svoju pobedu danas zato što smo to završili. Nagrada jeste u evrima, ali ne znači nam samo zbog toga već i zato što imamo dobro pripremljen pič za neke druge prilike gde možemo ponovo da predstavimo naš projekat.

Da li se nadate da ćete biti na Bašta Festu sa tim filmom?

Milutin: Nadamo se, možda 2025. godine.

Jelena: Da, 2025.

Milutin: To su neke prognoze.

Maša Rudović
Maša Rudović
Ja sam sve ono od čega je desničarima neprijatno.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još